Żyzność gleby - zdrowe podstawy

O żyzność i biologiczną aktywność gleby trzeba zabiegać stale. Ponadto żyzna gleba jest mniej podatna na działanie patogenów, powodujących m.in. zgorzele siewek. Przypominamy, jak o tę żyzność dbać.
O obornik jest coraz trudniej. Jeśli jednak mamy do niego dostęp, pamiętajmy o zasadach jego stosowania. Pola przeznaczone pod uprawę warzyw nawozimy co 4 lata, najlepiej jesienią (z wyjątkiem gleb piaszczystych, które lepiej reagują na ten nawóz wiosną, przed sadzeniem roślin). W zależności od formy obornika, zalecane są różne dawki, których nie należy przekraczać, z uwagi na ryzyko zaazotowania wód.
Obornik w formie naturalnej aplikujemy w dawce 40 t/ha (dostarcza rocznie do gleby 170 kg azotu/ha), zaś w formie suszonej zgodnie ze wskazaniem producenta na opakowaniu. Nawóz należy koniecznie przemieszać z ziemią na głębokość 15–20 cm, nie później niż następnego dnia po wywiezieniu w pole. Zawartość mikro- i makroelementów w glebie reguluje także stosowanie gnojowicy lub gnojówki, niezwykle bogatych w azot i potas.
Obornik w formie naturalnej aplikujemy w dawce 40 t/ha (dostarcza rocznie do gleby 170 kg azotu/ha), zaś w formie suszonej zgodnie ze wskazaniem producenta na opakowaniu. Nawóz należy koniecznie przemieszać z ziemią na głębokość 15–20 cm, nie później niż następnego dnia po wywiezieniu w pole. Zawartość mikro- i makroelementów w glebie reguluje także stosowanie gnojowicy lub gnojówki, niezwykle bogatych w azot i potas.
Co przed czym?
Wiele doświadczeń wskazuje na lepsze efekty działania nawozów zielonych w porównaniu z obornikiem, przede wszystkim w kontekście plonowania warzyw.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Przed założeniem plantacji pomyśl o odkażaniu gleby
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
-3°C/0°C
Polecany artykuł
-
10.02.2021
Ochrona cebuli. Jakie są alternatywy dla wycof...
-
11.02.2021
Pod prąd. Z wizytą w gospodarstwie Henryka Kow...
-
10.02.2021
Dramat producentów warzyw trwa. A ministerstwo...
-
13.02.2021
Bób i bobowate. W gospodarstwie Rychlickich z ...
-
16.02.2021
Jak sprzedać ziemniaki i cebulę z większym zys...
-
25.02.2021
Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osło...
Komentarze