Żyzność gleby - zdrowe podstawy

Żyzność gleby - zdrowe podstawy

O żyzność i biologiczną aktywność gleby trzeba zabiegać stale. Ponadto żyzna gleba jest mniej podatna na działanie patogenów, powodujących m.in. zgorzele siewek. Przypominamy, jak o tę żyzność dbać.

O obornik jest coraz trudniej. Jeśli jednak mamy do niego dostęp, pamiętajmy o zasadach jego stosowania. Pola przeznaczone pod uprawę warzyw nawozimy co 4 lata, najlepiej jesienią (z wyjątkiem gleb piaszczystych, które lepiej reagują na ten nawóz wiosną, przed sadzeniem roślin). W zależności od formy obornika, zalecane są różne dawki, których nie należy przekraczać, z uwagi na ryzyko zaazotowania wód.

Obornik w formie naturalnej aplikujemy w dawce 40 t/ha (dostarcza rocznie do gleby 170 kg azotu/ha), zaś w formie suszonej zgodnie ze wskazaniem producenta na opakowaniu. Nawóz należy koniecznie przemieszać z ziemią na głębokość 15–20 cm, nie później niż następnego dnia po wywiezieniu w pole. Zawartość mikro- i makroelementów w glebie reguluje także stosowanie gnojowicy lub gnojówki, niezwykle bogatych w azot i potas.

Co przed czym?

Wiele doświadczeń wskazuje na lepsze efekty działania nawozów zielonych w porównaniu z obornikiem, przede wszystkim w kontekście plonowania warzyw. 


Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Przed założeniem plantacji pomyśl o odkażaniu gleby

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 03/2021

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-3°C/0°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody