Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Jak skutecznie produkować marchew w uprawie integrowanej?

Jak skutecznie produkować marchew w uprawie integrowanej?

Warto rozmawiać z praktykami, którzy sprawdzili założenia teoretyczne w terenie. Dlatego na naszym Spotkaniu Marchwiowym 13 października 2021r w Rzucewie k. Pucka mieliśmy okazję zobaczyć jak produkuje się marchew w systemie integrowanym i nie tylko. Zobaczcie krótką relacje filmową!

Spotkanie producentów marchwi z ekspertami

Podczas Spotkania Marchwiowego w Rzucewie mieliśmy okazję zobaczyć pola uprawne Grupy Producentów Owoców i Warzyw Polfarm. Zwiedzaliśmy również nowoczesną przetwórnię, która myje i konfekcjonuje marchew dla największych sieci handlowych. Następnie wysłuchaliśmy wykładów i mieliśmy okazję porozmawiać w kuluarach o najlepszych rozwiązaniach w produkcji marchwi.

Marchewka czyszczona i przetwarzana jest w własnej przetwórni

Prosto z pola marchew produkowana w Grupie Producentów Owoców i Warzyw Polfarm trafia do prawie całkowicie zautomatyzowanej przetwórni. Tam zostaje myta, segregowana, konfekcjonowana i pakowana. Duża część produkcji jest zautomatyzowana.

Podczas spotkania mieliśmy okazję obejrzeć również pole oraz pokaz kombajnowego zbioru marchwi.

 Jak zmniejszyć ilość środków ochrony roślin w uprawie marchwi ?

Polfarm produkuje marchew, która sprzedawana jest do dużych sieci handlowych. W związku z tym firma musi dbać o to, aby warzyw zawierały jak najmniej pozostałości pestycydów. Dlatego marchew produkowana na polach Grupy Producentów Owoców i Warzyw Polfarm, jest bezpieczna i nie zawiera pozostałości śor. 

- Założyliśmy, że będziemy produkować marchew w minimum 5 letnim cyku płodozmianu. Czyli marchew po marchwi trafi na to samo pole najwcześniej za 5 lat. Pracujemy nad tym, aby stworzyć taki 7 letni cykl- mówi Paweł Gulczyński, wiceprezes POLFARM.

Polecany artykuł
15.10.2021
Uprawa warzyw uzupełniona produkcją trawy z rolki

Dzięki temu możemy ograniczyć środki ochrony roślin, a w zamian wykorzystujemy biologiczne środki ochrony roślin. Na tych polach marchew zawsze siana jest po zbożach, pole jest głęboszowane a potem wysiewany jest poplon. Na początku listopada poplon zostaje talerzowany, oraz wykonana zostaje głęboką orkę, na min. 35 cm.  

Po siewie rozstawiane są pułapki lepowe, w celu bieżącej kontroli nalotu szkodników. Ochrona przed szkodnikami to mieszane zastosowanie preparatów ekologicznych i konwencjonalnych. Dodatkowo stosujemy regulatory wzrostu, które działają antystresowo i wspomagają działanie preparatów.

Bardzo ważne jest, żeby rośliny były odżywione, ale nie przekarmione. Dlatego zawracamy uwagę, aby ilość składników odżywczych była dokładnie taka jakiej potrzebuje marchew. Nie bez znaczenia jest 75 cm rozstaw rzędów, który pozwala na to aby był przewiew.

- W wieloletniej perspektywie można zauważyć, że produkcja integrowana jest tańsza niż konwencjonalna. W dobrej kulturze produkcji, przy wykorzystaniu płodozmianów jest łatwiej uprawiać z ograniczoną ilością chemii – mówi Paweł Gulczyński.

Dzisiaj największy problem mamy z kontrahentami kupującymi nasze marchewki. Praktycznie z dnia na dzień potrafią zmniejszać cenę zakupu. Przy rosnących kosztach produkcji, to jest nasz największy problem, biorąc pod uwagę, że produkujemy marchewkę praktycznie bez pozostałości chemicznych. – dodaje wiceprezes POLFARM.

Prezentacje i prelekcje dotyczące produkcji marchwi

Podczas spotkania mieliśmy okazję wysłuchać prelekcji i prezentacji,  które tematycznie związane były z uprawą marchwi. Wśród nich:

1.       Prof. Jolanta Kowalska z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu, podczas swojej prelekcji pokazała:

a)       Ważne elementy w uprawie marchwi w systemie ekologicznym. Między innymi, że potrzebuje ona stanowiska słonecznego, dużej ilości potasu, azotu, fosforu i miedzi. Dodatkowo w płodozmianie najlepiej siać marchew po zbożach, kapuście, kalafiorze, kalarepie oraz kukurydzy.

b)      Sposoby zwalczania chorób w ekologicznej marchwi, takich jak alternarioza naci, mączniak prawdziwy, zgnilizna Twardzikowa, bakteryjna plamistość marchwi, mokra zgnilizna korzeniowych, rizoktonioza marchwi, a także szkodników, jak Połyśnica marchwianka, Bawełnica topolowo-marchwiowa, Mszyca głogowo- marchwiowa, Guzak północny i Rolnice

c)       Listę dopuszczonych w ekologii środków ochrony roślin.  Listę tę można znaleźć na stronie IOR-PIB. Znajduje się na niej 80 produktów, wspierających uprawę ekologiczną.

2.       Firma Rijk Zwaan przedstawiła odmiany marchwi w typie nantejskim. Sprawdzone na rynku Jerada i Fidra oraz nowości Ymer, Ellis oraz Hestan. Oraz odmiany marchwi w typie flakee z przeznaczeniem do przetwórstwa w tym Trafford, Warmia, Wolin oraz Karotan.

3.       Firma Agrosimex  przedstawiła skuteczne sposoby zwalczania chorób odgelbowych, ochronę korzeni przed połyśnicą marchwianką, nowe preparaty do zwalczania nicieni oraz strategie odchwaszczania marchwi.

4.       Firma Chemirol przedstawiła produkty wspierające i przyspieszające rozkład resztek pożniwnych BaktoKompleks oraz BaktoG-Stop który wspomaga zdrowotność roślin.

5.       Firma Agro – Sorb zaprezentowała paletę swoich biostymulatorów

6.       Firma Basf marka Nunhems pokazała jaki wpływ na wielkość produkcji ma gęstość i rozstaw rzędów w uprawie marchwi. Przedstawione zostały również odmiany Laguna, Romance, nowość Allyance, Brillyance, Cadance, Elegance, Florance oraz kolorowe marchwie.

Podczas spotkania swoje stanowiska, na których można było porozmawiać z ekspertami, miały również firmy PNOS Ożarów Mazowiecki, ADOB Polska, Hazera, Bayer marka Seminis, Bejo oraz Agrarius.

Na zakończenie terenowego spotkania tematycznego mieliśmy okazję zjeść przepyszny obiad w Zamku Jana III Sobieskiego w Rzucewie oraz wybrać „Supermarchwiarza 2021”.

Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkania warzywnicze WIOM.

Poniżej relacja filmowa ze Spotkania Marchwiowego redakcji WIOM 2021r 

Jak skutecznie produkować marchew w uprawie zintegrowanej

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody