Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Znaczenie składników pokarmowych w nawożeniu marchwi

Znaczenie składników pokarmowych w nawożeniu marchwi

Marchew jest warzywem, które pobiera znacznie więcej azotu niż jest w stanie przetworzyć, a to z kolei skutkuje akumulacją azotanów. Dlatego ważne jest umiejętne dawkowanie i stosowanie nawozów azotowych w odpowiednim okresie wegetacji.

O najważniejszych aspektach nawożenia marchwi, podczas Spotkania Marchwiowego redakcji WiOM oraz GPOiW Polfarm w Rzucewie k. Pucka 13 października 2021r, rozmawialiśmy z Włodzimierzem Prusem, ekspert firmy ADOB.

adob włodzimierz prus

Nadmiar azotu kumuluje się w korzeniu marchwi w postaci azotanów

Terminy i dawki nawożenia azotem uzależnione są od tego w jakim celu produkujemy marchew.
  W najwcześniejszych uprawach, przeznaczonych na zbiór pęczkowy lub przetwory w postaci soków, stosuje się jednorazową dawkę azotu, lecz nie więcej niż 80kg/ha – mówi Włodzimierz Prus.
  Natomiast im dłuższy okres wegetacji, im marchew będzie później zbierania i dłużej przechowywana, dawki azotu należy zwiększać, pamiętając przy tym by były to dawki dzielone. Ważne, żeby azotu nie podawać później niż w połowie lipca, gdyż potem korzenia marchwi mają tendencje do nadmiernego magazynowania azotu w korzeniu, co kończy się zwiększoną ilością azotanów – dodaje ekspert.

Potas wpływa na wielkość plonu marchwi

Zarówno azot jak i potas są pierwiastkami, które należy stosować w dawkach dzielonych. Potas umożliwia bardzo dobre zbudowanie plonu, zwłaszcza w okresie tuberyzacji (zwiększania masy korzenia). W okresie zwiększonego zapotrzebowania podajemy potas w formie siarczanowej, w dawkach dzielonych. Przed siewnie można stosować sól potasową, zwłaszcza jesienią, w okresie przygotowania stanowiska pod marchew.

Polecany artykuł
22.10.2021
Mikrobiologiczne rozwiązania wspierające produkcję warzyw

Marchew jest wrażliwa na niedobór wapnia i boru

Niezmiernie ważne jest, aby stanowisko pod marchew było zasobne w wapń, gdyż marchew pobiera duże ilości tego składnika pokarmowego. Niedobór wapnia wpływa na jakość korzenia, jego zdolność przechowalniczą jak również smak.

- W parze z wapniem bardzo ważnym składnikiem pokarmowym jest bor. Oba te pierwiastki bardzo wolno przemieszczają się w roślinie, dlatego warto uzupełniać nawożenie doglebowe, nawożeniem dolistnym – mówi Włodzimierz Prus. 

Jak wskazuje ekspert, aktualnie w ofercie ADOB znajdują się dwa takie nawozy:

  • ADOB Chelat wapnia – nawóz wapniowy, bez azotowy. Nawóz ten zawiera w swoim składzie 10% wapnia w formie chelatu. Mikrogranulat całkowicie i szybko rozpuszcza się w wodzie. Wapń schelatowany jest nowoczesnym, biodegradowalnym czynnikiem chelatującym IDHA, dzięki czemu jest łatwo i szybko dostępny dla roślin.
  • ADOB Bor – którego powinniśmy podawać w dawkach dzielonych, aż do czterech tygodni przed zakończeniem wegetacji. Nawóz ten zwiększa żywotność pyłku oraz syntezę węglowodanów, stymuluje kwitnienie i związywanie owoców, poprawia zdolności przechowalnicze. ADOB Bor dopuszczony jest do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Za kolor marchwi odpowiada miedź

Miedź w marchwi wpływa na zdolność pobrania azotu, metabolizm azotu, a w efekcie końcowym na wybarwienie korzenia. Objawem niedoboru tego pierwiastka w marchwi są drobne liście, wyglądające jak zwiędnięte i odbarwienie korzenia.

- Pamiętajmy, że marchew powinna być uprawiana na terenach o wysokiej dawce opadów rocznych, w przeciwnym wypadku zaleca się stosowanie nawadniania, w niezbyt dużych dawkach. Gleba musi być głęboko uprawiana, aby korzenie były proste i dobrze rozwijały się w okresie tuberyzacji, nie natrafiając na przeszkody mechaniczne czy nierozłożony nawóz organiczny – dodaje ekspert ADOB.

Więcej na temat nawożenia marchwi w wywiadzie poniżej: 

Znaczenie składników pokarmowych w nawożeniu marchwi

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody