Adiuwanty w ochronie cebuli. Wywiad z ekspertem

Adiuwanty w ochronie cebuli. Wywiad z ekspertem

By podnieść działanie środków ochrony roślin warto sięgnąć po adiuwanty. O konieczności ich zastosowania w zabiegach w uprawie cebuli rozmawiamy z Adamem Wachowskim z firmy Agromix. Obejrzyj cały wywiad pod artykułem!

Czynników, które ograniczają działanie środka ochrony roślin jest bardzo dużo, a część z nich nie jest jeszcze poznana. Do najczęstszych należy krystalizowanie się preparatów w opakowaniu. 

- Jeśli rolnicy decydują się na niższej jakości rozwiązania, muszą liczyć się z tym, że środki mogą być skrystalizowane na dnie, a tym samym substancja będzie słabiej pobierana przez roślinę – mówi Adam Wachowski z firmy Agromix. 
Kolejnymi czynnikami są pH cieczy roboczej oraz hydroliza, której ulegają szczególnie środki o działaniu kontaktowym.

W uprawie cebuli główny problem polega na niskiej retencji cieczy roboczej na liściach. To wynika z hydrofobowej powierzchni liścia. Poza tym gruba warstwa woskowa utrudnia wnikanie, a krople szybko schną.

- Liście cebuli są ustawione pionowo i są pokryte dużą warstwą wosku. Krople wytwarzane przez rozpylacze mają więc małe szanse, żeby zatrzymać się na tej warstwie. W ten sposób tracimy znaczną część fungicydu.  Z wypryskanej na pole ilości tylko ok. 10-15 proc. dociera do miejsca działania. Dlatego należy zastosować tu adiuwanty. Dzięki temu zwiększymy efektywność zabiegów i ograniczymy koszty ochrony, redukując dawki. A plony będą lepszej jakości – podkreśla Wachowski. 

Niekorzystny wpływ najważniejszych czynników ograniczających skuteczność środków ochrony roślin likwidują adiuwanty. W ofercie firmy Agromix, polskiego producenta adiuwantów można znaleźć preparaty dedykowane do herbicydów, fungicydów, insektycydów czy regulatorów wzrostu.

Więcej o adiuwantach, a także błędach, których należy unikać przy ich stosowaniu dowiesz się z poniższego wywiadu. Zapraszamy do oglądania!

Adiuwanty w ochronie cebuli. Wywiad z ekspertem

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 03/2021

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

0°C/2°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody