Brązowe, zagłębione plamy na truskawkach

Brązowe, zagłębione plamy na truskawkach

Antraknoza – choroba grzybowa, którą możemy często zaobserwować na owocach, gdy jest już za późno na jej zwalczanie.

Sprawcami tej choroby w naszym kraju mogą być dwa grzyby z rodzaju Colletotrichum: C. gleosporioides i C. acutatum.
Charakteryzują ją brunatno-brązowe plamy (ok. 10 mm) na owocach z charakterystycznym wgłębieniem. Z czasem plamy zaczynają się zlewać, a owoce gnić. Na powierzchni gnilnych plam powstają różowe, do ciemno żółtych skupiska zarodników konidialnych, które są przenoszone przez owady i opady. Na porażonych chorobą rozłogach pojawiają się czarne wgłębione blizny, które opasują rozłogi i powodują zamieranie nieukorzenionych rozetek. Porażenie korzeni powoduje czerwono-brunatne zabarwienie rośliny. Takie rośliny najczęściej zamierają.
Występowanie antraknozy powodowane przez oba gatunki mogą napędzać dodatkowo: ciepła pogoda, z temperaturami powyżej 20–25 oC, wysoka wilgotność powietrza i gleby oraz opady deszczu. Gatunki grzybów różnią się optimum termicznym. C. gleosporioides jest gatunkiem wymagającym do rozwoju wyższej temperatury.
Dzięki możliwości występowania na wielu gatunkach roślin, grzyby te mogą przetrwać w środowisku przez wiele lat. Stwarza to poważny problem przy planowaniu płodozmianu truskawki. Zimują one w resztkach roślin w postaci grzybni i zarodników przetrwalnikowych. Na plantacjach grzyby rozprzestrzeniają się w postaci masowo wytwarzanych zarodników konidialnych.
Zabiegi chemiczne należy wykonywać systematycznie co 7–10 dni w fazie tuż przed kwitnieniem, w fazie kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców. Preparaty należy stosować zgodnie z zaleceniami w aktualnym Programie Ochrony Roślin Sadowniczych, przestrzegając zaleceń etykiety środka i zachowując okres karencji. Niektóre fungicydy stosowane do zwalczania szarej pleśni ograniczają również antraknozę truskawki.

Tab.: Zestawienie środków chroniących uprawy truskawek przed antraknozą wraz z zalecanymi,  maksymalnymi dawkami dla jednorazowego stosowania i okresami karencji.

Nazwa ŚOR  Zalecana dawka max. Okres karencji
BISZOP 80 WG   1,9 kg/ha   14 dni
ELCAPPO 80 WG  1,9 kg/ha  14 dni
KAPELAN 80 WG 1,9 kg/ha  14 dni
KAPŁAN 80 WG 1,9 kg/ha  14 dni
LUNA SENSATION 500 SC  0,8 l/ha  3 dni
NORDOX 75 WG 1,33 kg/ha  3 dni
PASTOR 80 WG 1,9 kg/ha 14 dni
SCAB 80 WG 1,9 kg/ha 14 dni
SCORPION 325 SC 1,0 l/ha  3 dni
SWITCH 62,5 WG 0,8 kg/ha  3 dni


 

eg

fot.: K. Wójcik

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Październik2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

5°C/12°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody