Czosnek - choroby przenoszone z materiałem nasadzeniowym

Czosnek - choroby przenoszone z materiałem nasadzeniowym

Ząbki czosnku, co do których mamy wątpliwości pod względem fitosanitarnym, nie mogą być traktowane jako materiał rozmnożeniowy. Długa żywotność sklerocjów sprawia, że uprawę warzyw cebulowych na polu zainfekowanym przez Sclerotium cepivorum można uznać za bezpieczną dopiero po 8–10 latach przerwy.

Choroby przenoszone wraz z materiałem nasadzeniowym są szczególnie niebezpieczne w przypadku warzyw, u których taki rodzaj rozmnażania dominuje w praktyce. W przypadku czosnku obecnie w naszym kraju nie ma zarejestrowanych zapraw do zabezpieczania ząbków przed chorobami powodującymi zgorzel siewek przed sadzeniem. Tegoroczna wilgotna i stosunkowo chłodna pogoda sprzyjała rozwojowi białej zgnilizny. Jak sobie z nią radzić w dobie ograniczonych możliwości ochrony chemicznej?

Przez ząbki i glebę

Oprócz czosnku roślinami żywicielskimi białej zgnilizny są cebula, por, siedmiolatka i szczypiorek. Patogen rozprzestrzenia się w wyniku wegetatywnego rozmnażania porażonych wysadków cebuli i ząbków czosnku, dlatego też jest jedną z głównych chorób w mikrorejonach, gdzie od wielu lat uprawia się warzywa cebulowe. Źródłem porażenia jest również zakażona gleba, w której sklerocja mogą przeżyć nawet do 10 lat. Na jej powierzchni można zauważyć w sprzyjających warunkach strzępki grzybni.

Grzyb Sclerotium cepivorum, wywołujący tę chorobę, najszybciej rozwija się w temperaturze 17–21 st. C, ale wznawia rozwój już przy ok. 5 st. C. Dlatego czosnek podatny na infekcję może być porażony już jesienią – w okresie sadzenia.

Formą przetrwalnikową Sclerotium cepivorum są kuliste, czarne sklerocja o średnicy 0,3–0,5 mm. Ich występowanie jest cechą charakterystyczną, pozwalającą odróżnić tę chorobę od zgnilizny powodowanej przez grzyby z rodzaju Fusarium.
fot. Piotr Bucki


Przed założeniem plantacji pomyśl o odkażaniu gleby

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Wrzesień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

20°C/25°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody