StoryEditor

Groźne przędziorki

25.09.2015., 10:04h
Przędziorki w sezonie wegetacyjnym rozwijają 3–4 pokolenia. Dlatego, aby zapobiec inwazji, trzeba systematycznie lustrować plantacje.

Spośród kilkunastu gatunków przędziorków największe szkody wyrządza na roślinach warzywnych przędziorek chmielowiec. Może licznie wstąpić na plantacji ogórka, pomidora, papryki, oberżyny, fasoli szparagowej i selera korzeniowego. W ostatnich latach pojawia się na odmianach cebuli o dłuższym okresie wegetacji. Szkody wyrządza też w sadach jabłoniowych. W tunelach występuje na wymienionych gatunkach oraz na większości roślin ozdobnych.

Objawami obecności przędziorka chmielowca są nekrotyczne plamy na roślinie. Osobniki dorosłe i larwy wysysają sok z tkanki roślinnej, co powoduje powstanie na liściach początkowo jasnych punktów, które z czasem zlewają się ze sobą, powiększając powierzchnię. Tkanka między głównymi nerwami żółknie, później brunatnieje i zamiera. W miejscu żerowania szkodnik tworzy pajęczynę, pod którą są widoczne osobniki dorosłe, larwy i jaja (najczęściej składane na dolnej stronie liści). Przędziorki bytują także na pąkach kwiatowych, kwiatach i owocach. Uszkodzone kwiaty i zawiązki opadają. Na skórce owoców pomidora, papryki, oberżyny, ogórka, a w mniejszym stopniu strąkach fasoli, są widoczne brązowawe skorkowacenia, z czasem obejmujące całą powierzchnię. Owoce nie rosną i ulegają zniekształceniu. W uprawie selera przędziorki najpierw opanowują liście sercowe, następnie środkową część rośliny. Więcej w numerze 8/2015 WiOM, s. 46-47. prof. dr hab. Jerzy Szwejda

20. kwiecień 2024 16:10