Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Badanie gleby i podłoża wykonasz m.in. w Instytucie Ogrodnictwa

Badanie gleby i podłoża wykonasz m.in. w Instytucie Ogrodnictwa

Badanie gleby i podłoża można wykonać m.in. w Laboratorium Analiz Chemicznych w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Jednostka oferuje oznaczenie szeregu parametrów.

Sezon wegetacyjny zbliża się wielkimi krokami. Pierwsze prace w sadach i na plantacjach obejmują przede wszystkim dostarczenie glebie składników pokarmowych w formie nawożenia doglebowego. Tego, czy i jakich składników w glebie brakuje nie można ocenić "na oko". Z pomocą przychodzą metody analityczne. Próbki pobrane z pola dostarcza się do laboratorium. 

Badanie gleby i podłoża można zlecić np. Laboratorium Analiz Chemicznych w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.
Specjaliści określają szereg parametrów, jak odczyn gleby (pH), zasolenie, zawartości makro- i mikroskładników, dzięki czemu można ułożyć szyty na miarę program nawożenia. Można także oznaczyć zawartości dostępnych form składników, jak azot, fosfor, potas, wapń i magnez. 

Laboratorium jest wyposażone w aparaturę badawczą i laboratoryjną, m.in. spektrometry ICP, spektrometry AA, analizatory elementarne (N,C,S), analizatory przepływowe, jonoanalizatory selektywne oraz szybkie urządzenia do rozkładu i mineralizacji różnych prób - nie tylko ogrodniczych.

Laboratorium przeprowadza m.in.:
•oznaczanie pH gleby, torfów i podłoży do uprawy warzyw, kwiatów i roślin sadowniczych,
•oznaczanie zawartości dostępnych form składników pokarmowych (azotu, fosforu, potasu, magnezu i wapnia) w glebie i podłożach uprawowych w celach diagnostycznych,
•oznaczanie innych pierwiastków takich, jak m.in.: siarka, chlorki, sód,
•oznaczanie dostępnych form mikroskładników w glebie i podłożach ogrodniczych w celach diagnostycznych (Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo),
•oznaczanie ogólnych form składników mineralnych (węgiel, siarka, azot, fosfor, magnez, wapń, oraz mikroskładniki) w warzywach, owocach i materiale roślinnym,
•oznaczanie suchej masy,
•oznaczanie zawartości substancji organicznej,
•oznaczanie zawartości azotanów (V) i (III) oraz jonów NH4+ metodą „segmented flow system” i metodą chromatografii jonowej w materiale roślinnym,
•oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą ICP-OES i metodą spektrometrii atomowej w materiale roślinnym i żywności pochodzenia roślinnego,
•nietypowe analizy chemiczne różnych materiałów, nie tylko pochodzenia rolniczego.

Poza tym na potrzeby producentów, ogrodników, działkowców i ogródków przydomowych laboratorium wykonuje:
•analizy gleby i podłoży ogrodniczych (pH, zasolenie, zawartość makro i mikroskładników) w celach diagnostycznych,
•pełną analizę wody do fertygacji upraw szklarniowych, polowych i sadowniczych, z możliwością oznaczenia dodatkowych elementów (Si, Al i in.),
•wyznaczanie krzywej zakwaszenia wody do fertygacji upraw bezglebowych,
•pełną analizę pożywek nawozowych, wyciągów z mat uprawowych i tzw. przelewów, 
•analizę chemiczna środków wspomagających uprawę roślin oraz środków poprawiających właściwości gleby.

Szczegółowych informacji udziela dr Waldemar Kowalczyk, tel. 510 209 689, e-mail: lab.chem@inhort.pl; waldemar.kowalczyk@inhort.pl
ksz, oprac. na podst. Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach 

Dlaczego Zbigniew Stajkowski zdecydował się na nawozy firmy Yara?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 10/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

3°C/5°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody