StoryEditor

Kapustne zdrowe po zbiorze

25.09.2015., 10:04h
Główną przyczyną strat podczas przechowywania kapust są grzyby z rodzaju Alternaria, Fusarium oraz Sclerotinia i Botrytis. Problem stanowią także patogeniczne bakterie.

Na dobre przechowanie wpływa także termin zbioru warzyw. Wykonany w niewłaściwym czasie może być przyczyną późniejszych problemów związanych z niekorzystnymi procesami fizjologicznym, które mogą zwiększyć podatność na niektóre patogeny.

Czerń krzyżowych (alternarioza)
Na plantacji warzyw kapustnych występuje najczęściej czerń krzyżowych. Choroba powodowana jest przez kompleks grzybów z rodzaju Alternaria – A. brassicicola, A. brassicae i A. alternata. Pierwsze objawy są już na siewkach. Podczas wegetacji najczęściej pojawiają się one na najstarszych liściach zewnętrznych. Grzyby najszybciej rozwijają się roślinach osłabionych np. przez stres wodny, niedożywionych czy wcześniej porażonych przez mączniaka rzekomego lub grzyby Fusarium spp.

Źródłem infekcji są resztki pożniwne (nie tylko roślin kapustnych), chwasty z rodziny Brassicaceae oraz nierozłożona słoma i ścierń. Zarodniki konidialne grzyba przenoszone są przez wiatr i wodę. Infekcje najszybciej zachodzą w temperaturze 20–27oC, w warunkach co najmniej 5-godzinnego stałego zwilżenia liści lub wysokiej wilgotność powietrza.

Na liściach powstają plamy – koncentryczne, ciemno zabarwione, otoczone żółtawą obwódką. Przy wysokiej wilgotności powietrza na powierzchni pojawia się ciemnobrązowy, nawet czarny nalot. Z czasem liść żółknie i zasycha. Na różach kalafiora, także brokułu można zaobserwować czarne, drobne plamy, dyskwalifikujące warzywo do sprzedaży.

Rozwój alternariozy możliwy jest także po zbiorze, a porażone liście czy róże mogą być wtórnie infekowane przez bakterie chorobotwórcze, które przyczyniają się do gnicia w okresie przechowywania... Więcej w numerze 8/2015 WiOM, s. 48-50. dr hab. Jacek Nawrocki

19. kwiecień 2024 20:08