Korzeniowe przed zbiorem

Korzeniowe przed zbiorem

Niechronione rośliny rosną słabiej, zasychają im liście oraz przedwcześnie zamierają, czego efektem jest obniżenie plonu. Zaatakowane korzenie mogą gnić podczas długiego składowania. jakie choroby stanowią zagrożenie?

Szara pleśń

Botrytis cinerea

Objawy choroby widoczne są podczas wykopywania korzeni lub dopiero w trakcie przechowywania. Na korzeniach przybierają postać brązowych, wodnistych plam. Pojawiają się najczęściej na skrajnych częściach korzeni. Na porażonej tkance widać obfitą, szarofioletową grzybnię. Chorobie sprzyja osłabienie roślin, mała ilość światła, duże wahania wilgotności i okresy chłodu.

Do ochrony przed szarą pleśnią poleca się stosowanie fungicydów aktualnie dopuszczonych, zawierających tiofanat metylu, fludioksonil i cyprodynil.

Zgnilizna twardzikowa

Sclerotinia sclerotiorum

To poważne zagrożenie w uprawie marchwi, pietruszki, selera oraz buraka. Pierwsze objawy zaobserwować można na ogonkach liściowych lub u podstawy liści w postaci ciemnobrązowych, wodnistych plam. Charakterystyczny jest biały, obfity, puszysty nalot grzybni, w obrębie którego formułują się czarne twory, tzw. sklerocja. Zainfekowana tkanka staje się wodnista i gnije. Objaw występują masowo podczas przechowywania warzyw w zbyt wysokiej temperaturze.

Ochronę chemiczną prowadzić w drugiej połowie okresu wegetacyjnego środkami (zgodnie z rejestracją) zawierającymi: tiofanat metylu, trifloksystrobinę i tebukonazol oraz cyprodynil i fludioksonil.

Septorioza selera

Pierwsze symptomy to początkowo niewielkie, brunatnoszare plamy na liścieniach i liściach siewek. Później pojawiają się na liściach i ogonkach liściowych. Przy dużej presji choroby liście żółkną i obumierają. Źródłem zakażenia mogą być zainfekowane nasiona lub resztki porażonych roślin. Wysoka wilgotność i temperatura 15–25°C przyczyniają się do masowego wystąpienia choroby. Silne porażenie roślin w okresie wegetacji pogarsza zdolność przechowalniczą korzeni.

W ochronie przed septoriozą zaleca się zaprawianie nasion, a w momencie zagrożenia chorobą zastosowanie środków na bazie azoksystrobiny, tiofanatu metylu, chlorotalonilu lub difenokonazolu.

Mokra zgnilizna korzeniowych

Sprawcą jej są bakterie. Należy do najgroźniejszych chorób w przechowalniach. Pierwsze objawy porażenia w postaci drobnych, zapadających się plam mogą wystąpić w okresie wegetacji. Tkanka w obrębie plam mięknie, gnije i przekształca się w śluzowatą masę, pokrytą cienką warstwą epidermy*. Gniciu korzeni towarzyszy charakterystyczny, niemiły zapach. Bakterie zimują w glebie na resztkach roślinnych, do rośliny wnikają przez uszkodzenia mechaniczne. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura i wilgotność powietrza w przechowalniach.

W ochronie przed bakteriozami zaleca się zabiegi profilaktyczne

Autor: Agnieszka Czajka, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Fragment artykułu pochodzi z numeru 8 WiOM.

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Sierpień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

15°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody