Mikroorganizmy ograniczające rozwój chorób odglebowych w uprawie pomidora

Mikroorganizmy ograniczające rozwój chorób odglebowych w uprawie pomidora

Patogeny glebowe stanowią istotne zagrożenie dla każdej uprawy, ale są szczególnie niebezpieczne w uprawie warzyw w tunelach, gdzie panują warunki sprzyjające ich rozwojowi.

W projekcie Excalibur badanych jest kilka potencjalnych lub dobrze znanych mikroorganizmów, które mogłyby zredukować straty wywołane obecnością patogenów glebowych. Część doświadczeń jest prowadzona w Zakładzie Ochrony Roślin Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. 

Właściwosci szczepów Trichoderma harzianum i Paenibacillus polymyxa (w zasobach IO-PIB) oraz Clonostachys rosea (pozyskany ze Słoweńskiego Instytutu Ogrodnictwa – KIS) zostały przetestowano pod kątem ich przydatności w ograniczaniu rozwoju patogenów takich, jak Phytophthora nicotianae var. nicotianae i Fusarium oxysporum. Są to sprawcy chorób: zgnilizny pierścieniowej pomidora (objawy chorobowe obejmują zgniliznę korzeni, podstawy pędu oraz owoców) oraz fuzariozy (objawy to: porażenie wiązek przewodzących, zgnilizna korzeni, szyjki korzeniowej, a także podstawy łodyg pomidora).


Mikroorganizmy pożyteczne T. harzianum, C. rosae i P. polymyxa namnażano na ziarnie ryżu. Jest to technika, która pozwala szybko i niezawodnie wytwarzać produkty do łatwego stosowania przez rolników. Rozsadę pomidorów - posadzono do sztucznie zakażonego podłoża, do którego wcześniej zaaplikowano pożyteczne mikroorganizmy. Następnie oceniono ich wpływ na wzrost i zdrowotność roślin pomidora.

Badane szczepy mikroorganizmów pozytywnie wpłynęły zarówno na wzrost, jak i zdrowotność pomidorów w porównaniu do nietraktowanych roślin uprawianych w zakażonym podłożu. Wyniki te zostaną wykorzystane do precyzyjnego dopasowania aplikacji różnych szczepów,  a także ich formułowania, w próbach polowych.

Rośliny pomidora rosnące w podłożu zakażonym i wolnym od patogena 
Działanie różnych korzystnych szczepów mikroorganizmów może być zróżnicowane ze względu na różne mechanizmy ich działania przeciwko patogenom, np. grzyba T. harzianum i bakterii P. polymyxa
Źródło i fot. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Innowacje dla oszczędności pod osłonami: zamknięty obieg pożywki

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 05/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody