Webinarium "Możliwości ochrony i fertygacji sałaty": ochrona sałaty pod osłonami

Webinarium "Możliwości ochrony i fertygacji sałaty": ochrona sałaty pod osłonami

24 marca odbyło się nasze webinarium "Możliwości ochrony i fertygacji sałaty w sezonie 2021". Z ekspertami rozmawialiśmy m.in. o problemach zdrowotnych sałaty. Cały zapis wystąpienia prof. Grażyny Soiki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach znajdziesz pod artykułem!

Prof. Grażyna Soika z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach omówiła kwestię ochrony sałaty przed szkodnikami w uprawach pod osłonami. 

- Ważnym elementem integrowanego zwalczania jest przygotowanie szklarni do następnego sezonu. W przypadku obecności szkodników w danym obiekcie bezpośrednio po zakończeniu zbiorów należy je zwalczać chemicznie. Przed rozpoczęciem następnego cyklu uprawowego konstrukcję szklarni należy zdezynfekować, stosując dozwolone do tego celu środki ochrony roślin – powiedziała prof.

Zaznaczyła, że integrowana ochrona warzyw w szklarniach nie doprowadza do całkowitej eliminacji agrofaga. Wystarczy utrzymać go przez cały cykl uprawy na poziomie niezagrażającym uzyskaniu wysokich, zdrowych i dobrej jakości plonów. 

Prof. Grażyna Soika z IO w Skierniewicach pokazała objawy żerowania nicieni na korzeniach sałaty. Omówiła cykle rozwojowe gatunków mszyc, atakujących sałatę: brzoskwiniowej, porzeczkowo-sałatowej oraz bawełnicy topolowo-sałatowej.

Przedstawiła także chemiczne i biologiczne możliwości zwalczania mszyc, poprzez wprowadzenie pasożytniczych błonkówek. W duchu zero pozostałości warto też stosować środki o działaniu mechanicznym.
Profesor przedstawiła wyniki porównania skuteczności środków chemicznych. Closer już po 3 dniach od zastosowania wykazywał 99% skuteczność. Bardzo dobre wyniki dała ochrona Movento 100 SC, ale po kilku dniach od zastosowania. Za to jego skuteczność jest długotrwała.

Profesor omówiła też sposoby zwalczania wciornastków, mączlików, ziemiórek, błyszczki jarzynówki oraz ślimaków w uprawach sałat pod osłonami.


Obejrzyj cały zapis wystąpienia 
prof. Grażyny Soiki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach!
 

Webinarium "Możliwości ochrony i fertygacji sałaty": ochrona sałaty pod osłonami

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 04/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody