Nadal chroń cebulę

Nadal chroń cebulę

Aktualna pogoda sprzyja rozwojowi patogenów cebuli. Na wielu plantacjach mamy przegląd wszystkich chorób.

Jak co roku jest stemphylium (grzyb Stemphylium vesicarium). Sprzyjają mu wahania wilgotności powietrza – na przemian suche i gorące, wilgotne. Pierwsze objawy chorobowe –jasno brązowe, lekko wodniste plamy pojawiają się na najstarszych liściach. Z czasem plamy ciemnieją i wydłużają się (wrzecionowate). 

Wrzecionowate, wydłużone plamy rozciągające się przez całą długość szczypioru od strony wewnętrznej są charakterystyczne dla grzybów z rodzaju Stemphylium.


Razem ze stemphylium obserwujemy mączniaka rzekomego (organizm grzybopodobny Peronospora destructor), dla którego rozwoju sprzyjające są aktualnie chłodne noce i duża wilgotność powietrza oraz alternariozę.

Objawy stemphylium
Objawy stemphylium
Liście porażone przez Peronospora destructor są jaśniejsze niż zdrowe. Na jasnych plamach  tworzy się biało-szary nalot zarodników konidialnych. Na początek zaleca się stosowanie preparatów o działaniu kontaktowym (np. zawierających mankozeb) lub wgłębnym (np. zawierających dimetomorf). Teraz (wysokie zagrożenie) trzeba stosować fungicydy o działaniu systemicznym (np. zawierające metalaksyl, propamokarb). 

Objawy mączniaka rzekomego.
Objawy mączniaka rzekomego
Sprawcą alternariozy jest grzyb Alternaria porri. Patogen występuje wtórnie (zwykle w drugiej połowie lata) na liściach i pędach kwiatostanowych wcześniej porażonych przez sprawców mączniaka rzekomego i szarej pleśni. Plamy początkowo brązowo-fioletowe zmieniają barwę na brunatno-czarną z aksamitnym nalotem grzybni i trzonków konidialnych. Łuska okrywowa cebul pęka, pojawiają się ciemne plamy, co obniża wartość handlową cebul i możliwość przechowania.

Alternarioza – brązowo-fioletowe plamy zmieniające barwę na brunatno-czarną

Zwykle ochrona przed alternariozą jest  prowadzona równolegle ze zwalczaniem mączniaka rzekomego i szarej pleśni. Zalecane są środki zawierające substancje czynne z grup chemicznych: strobiluryny, ftalany, ditiokarbaminiany, iminoacetylomoczniki, acylpikolidy, triazole, anilidy, benzimidazole, pochodne kwasu cynamonowego i karbaminowego. 


Zgnilizny cebuli

Polecany artykuł
17.07.2020
Mączniak rzekomy nadal zagraża kapustnym

Fuzaryjna zgnilizna cebuli (grzyb glebowy Fusarium oxysporum). Szczypior żółknie i zasycha, przypominając szkody wywołane przez śmietkę cebulankę. Korzenie różowieją. Późniejsze porażenie może się objawić dopiero w przechowalni – gniciem cebul od piętki.

Często grzyby z rodzajów Alternaria i Stemphylium występują na liściach jednocześnieCzęsto grzyby z rodzajów Alternaria i Stemphylium występują na liściach jednocześnie

Biała zgnilizna cebuli (Sclerotia cepivorum) pojawia się pod koniec czerwca. Szczypior jaśnieje, roślina więdnie. Na wykopanej cebuli widać białą, watowatą grzybnię z licznymi, ciemnymi sklerocjami wielkości nasion maku. 

Zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum). Na cebulach w strefie wyrastających korzeni pojawia się watowata, zbita, biała grzybnia z czarnymi zarodnikami przetrwalnikowymi (sklerocjami) wielkości nawet do 1 centymetra.
Zgnilizny cebuli powodowane przez Sclerotia cepivorum, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium spp.
Zgnilizny cebuli powodowane przez Sclerotia cepivorum, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium spp.


W programie ochrony warzyw nie ma obecnie środków zwalczających te zgnilizny. Wiadomo jednak, że zabiegi przedzbiorcze fungicydami zalecanymi przeciwko szarej pleśni (zgniliźnie szyjki – Botrytis aclada) ograniczają także zgniliznę twardzikową. 

Katarzyna Wójcik, fot. Wójcik, Wieczyński

Dzień Porzeczek i Malin w Masłowicach 2020

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Październik2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/10°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody