NeemAzal®-T/S – nowa strategia zwalczania mączlika warzywnego i skośnika pomidorowego

Publikacja specjalna

NeemAzal®-T/S – nowa strategia zwalczania mączlika warzywnego i skośnika pomidorowego

Mączlik warzywny (Aleyrodes proletella) jest coraz większym zagrożeniem w uprawach warzyw kapustnych. Szkody wyrządzają wszystkie stadia rozwojowe: larwy, nimfy i postacie dorosłe. Mączliki wysysają soki z liści, a także wydzielają rosę miodową, na której rozwijają się grzyby sadzakowe. Z kolei skośnik pomidorowy (Tuta absoluta) zasiedla pomidory i inne warzywa psiankowate.

W obiektach szklarniowych ze względu na całoroczny charakter upraw, skośnik może wytworzyć kilkanaście pokoleń w roku. Jego gąsienice żerują w liściach, owocach lub łodygach, minują je lub drążą korytarze.

Mączlik warzywny i skośnik pomidorowy są szkodnikami, które trudno skutecznie ograniczyć przy pomocy ogólnie dostępnych, konwencjonalnych środków ochrony roślin i stanowią od kilku lat realne zagrożenie dla polskich upraw.

Ze względu na nowatorski mechanizm i szerokie spektrum działania, NeemAzal®-T/S może stać się w najbliższych latach jednym z podstawowych narzędzi do zwalczania tych szczególnie groźnych szkodników.

Długo oczekiwany na polskim rynku, środek NeemAzal®-T/S został zarejestrowany w uprawach warzyw. Jest to środek owadobójczy o wysokiej skuteczności do biologicznego zwalczania owadów ssących, gryzących i minujących o działaniu na roślinie powierzchniowym i wgłębnym.

Substancja czynna

NeemAzal®-T/S zawiera ekstrakt z nasion tropikalnego drzewa - miodli indyjskiej (Azadirachta indica). Jest to złożona mieszanina wielu substancji aktywnych z grupy limonoidów, wśród których dominuje azadyrachtyna A, wykazująca działanie owadobójcze nawet w bardzo niskich stężeniach. NeemAzal®-T/S to produkt o standaryzowanej, stałej jakości i ilości substancji czynnej, zapewniającej niezawodną skuteczność.

W wielu krajach Unii Europejskiej preparaty na bazie azadyrachtyny są z powodzeniem wykorzystywane do walki ze szkodnikami i stały się integralną częścią biologicznej ochrony upraw.

Środek NeemAzal®-T/S został dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym w Polsce.




Mechanizm działania

Azadyrachtyna w stosunku do owadów wykazuje działanie żołądkowe i charakteryzuje się szerokim spektrum działania na szkodniki gryzące, ssące oraz minujące. Szkodniki pobierają substancję czynną wraz z fragmentami tkanek roślinnych lub sokami podczas żerowania. Należy pamiętać, że azadyrachtyna NIE powoduje natychmiastowej śmierci szkodników.

Azadyrachtyna jest antyfidantem czyli ogranicza żarłoczność szkodników. W przeciągu kilku godzin od przeprowadzenia zabiegu fitofagi przestają żerować.

Substancja czynna zawarta w środku NeemAzal®-T/S zakłóca również rozwój owadów (hamuje powstawanie i wydzielanie ekdyzonu, głównego hormonu odpowiadającego za proces przeobrażania i linienia owadów) oraz zmniejsza ich płodność.

Szkodniki nie giną bezpośrednio na skutek dostania się substancji czynnej do organizmu owada, lecz w następstwie utraty zdolności do żerowania, obniżenia płodności i zaburzeń rozwoju.

Azadyrachtyna w pewnym zakresie wykazuje działanie wgłębne, co dodatkowo zwiększa efektywność zwalczania, zwłaszcza szkodników minujących takich jak skośnik pomidorowy (Tuta absoluta). Dwie godziny po aplikacji – 62% substancji aktywnej pozostaje na powierzchni liścia, a 38% przenika przez tkanki w głąb liścia. Substancja czynna pozostaje w roślinie od 7 do 10 dni, w zależności od warunków pogodowych.

Przykłady możliwych zastosowań w uprawach warzywniczych

NeemAzal®-T/S stosujemy w początkowym okresie rozwoju kolonii szkodników, najlepiej na młode stadia larwalne  – zwykle wykonuje się od 2 do 4 zabiegów co 5–10 dni, w zależności od gatunku i nasilenia występujących szkodników.

WARZYWA

DAWKA

ZWALCZANE SZKODNIKI

warzywa kapustne w polu: kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta głowiasta stożkowa, kapusta włoska

3 l/ha

mączlik warzywny, mszyce, wciornastki, gąsienice motyli np. tantniś krzyżowiaczek

Pomidor, ogórek, bakłażan (w polu i pod osłonami)

2 l/ha, zalecana ilość wody: 600 l/ha dla roślin mniejszych niż 50 cm,

 

2,5 l/ha, zalecana ilość wody 800 l/ha dla roślin od 50 do 125 cm,

 

3 l/ha, zalecana ilość wody 1000 l/ha dla roślin powyżej 125 cm

skośnik pomidorowy, mszyce, wciornastki, miniarki, mączliki, przędziorki

szparag (w polu)

3 l/ha

owady ssące, owady gryzące

szpinak (w polu)

3 l/ha

owady ssące (z wyjątkiem: Heteroptera – pluskwiaków różnoskrzydłych), gryzące oraz minujące

zioła z wyjątkiem szczypiorku (w polu i pod osłonami)

3 l/ha

mszyce, wciornastki, mączliki, gąsienice motyli

ziemniak

2,5 l/ha

stonka ziemniaczana

 

Katarzyna Woszczyk – specjalista ds. biologicznej ochrony roślin, Biocont Polska

Uwaga: Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Wiktor Szmulewicz: rolnikom trzeba pomóc utrzymać płynność finansową!

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Maj 2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

15°C/19°C