Pozostałości pestycydów w warzywach i owocach. EFSA opublikowała raport

Pozostałości pestycydów w warzywach i owocach. EFSA opublikowała raport

EFSA opublikowała najnowszy raport na temat pozostałości pestycydów w najczęściej spożywanej żywności w Unii Europejskiej. W ilu przypadkach przekroczono normy?

Jak podaje EFSA wśród 96 302 próbek przeanalizowanych w 2019 r. 96,1% mieściło się w prawnie dozwolonych normach. W podzbiorze 12 579 próbek przeanalizowanych w ramach skoordynowanego programu kontroli UE (EUCP) 98% mieściło się w dopuszczalnych granicach.

Analizowano próbki takich produktów jak: jabłka, kapusta, sałata, brzoskwinie, szpinak, truskawki, pomidory, owies, jęczmień, wina (czerwonego i białego), mleko krowie i tłuszcz wieprzowy. 
Spośród przeanalizowanych próbek 241 (2%) zawierało pozostałości przekraczające normy, z czego 1% doprowadziło do działań prawnych. W związku z tym, że podobne działania są prowadzone regularnie, można na tej podstawie zidentyfikować tendencje. 

W porównaniu z 2016 r. wskaźnik przekroczenia spadł w przypadku brzoskwiń (z 1,9% do 1,5%), sałaty (2,4% do 1,8%), jabłek (2,7% do 2,1%) i pomidorów (2,6% do 1,7%).
Przekroczenia wzrosły w przypadku truskawek (1,8–3,3%), kapusty głowiastej (1,1–1,9%), winogron winnych (0,4–0,9%) i tłuszczu wieprzowego (0,1–0,3%). Podobnie jak w 2016 r. nie stwierdzono przekroczeń w mleku krowim.

Działania kontrolne są prowadzone zarówno przez unijne organy, ale również na poziomie krajowym, zazwyczaj w stosunku do produktów, które mogą zawierać pozostałości pestycydów lub w przypadku, których wykryto naruszenia prawa w poprzednich latach. 

EFSA ocenia, że produkty nie stanowiły zagrożenia dla konsumentów, jednak po powstaniu raportu organizacja rekomenduje szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli, a tym samym dalsze zapewnianie wysokiego poziomu ochrony konsumentów.

oprac. dkol na podst. EFSA
fot. pixabay 

Zrównoważona ochrona truskawek - zalecenia na ten sezon

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 04/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody