Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Zwalczanie chwastów w cebuli ozimej z siewu

Zwalczanie chwastów w cebuli ozimej z siewu

Cebulę ozimą wysiewa się pomiędzy 10 i 25 sierpnia tak, aby przed nadejściem przymrozków i zimy wytworzyła 3–4 liście oraz szyjkę o średnicy 5–8 mm. W takiej fazie wzrostu jest najbardziej odporna na niskie temperatury.

Herbicydy w przedplonach

Cebula uprawiana po roślinach, w których stosowano skutecznie i długo działające w glebie herbicydy, powinna być mniej zachwaszczona. Wybierając stanowisko trzeba uwzględniać następcze działanie herbicydów stosowanych w przedplonach. Cebulę można wysiewać po aplikacji bentazonu (Basagran 480, Bentaz 480 SL i inne) w fasoli i grochu, oraz metazachloru (np. Metazanex 500 SC) w kapuście głowiastej. Niektóre środki działają w glebie długo i mogą niekorzystnie wpływać na wzrost cebuli. Po użyciu w bobie, grochu, fasoli, ogórku i innych roślinach warzywnych i rolniczych samego chlomazonu (np. Command 360 CS, Command 480 EC) i mieszanin tej s.cz. z innymi środkami, lepiej cebuli zimowej nie uprawiać. Warzywa cebulowe zaleca się uprawiać nie wcześniej niż po 6 miesiącach od zastosowania napropamidu (Devrinol 450 SC, Colzamid, Inventor 500 SC), użytego w pomidorze i wcześnie zebranej kapuście głowiastej i Baristo 500 SC oraz Wicher 500 SC po kalafiorze i kapuście. Po pomidorze i wcześnie zebranych ziemniakach i innych roślinach odchwaszczanych metrybuzyną (np. Sencor Liquid 600 SC), cebulę lepiej uprawiać nie wcześniej niż po 12–14 tygodniach. Bardzo długo zalega w glebie propyzamid (Kerb 450 SC), stosowany w sałacie lub rzepaku i cebulę można uprawiać dopiero po 9 miesiącach od jego użycia. Po zastosowaniu w zbożach długo działającego w glebie chlorosulfuronu (np. Glean 75 WG, Spoton 50 WG) też lepiej nie uprawiać cebuli.

Uciążliwe chwasty

Zachwaszczenie wkrótce po wschodach cebuli z siewu letniego jest mniejsze, niż cebuli z siewu wiosennego, gdyż w połowie sierpnia kiełkowanie i wschody chwastów są słabsze niż wiosną. Ponadto znaczna część chwastów jest zniszczona w przedplonach, a skracający się dzień i coraz niższa temperatura powodują ich wolniejszy wzrost. Cebula ozima jest najwrażliwsza na zachwaszczenie przez pierwsze 4–7 tygodni po wschodach, dlatego powinna być odchwaszczana od wschodów. Rosnąca w towarzystwie chwastów niezlikwidowanych przed nadejściem mrozów, jest osłabiona i nie osiąga fazy wzrostu, umożliwiającej przezimowanie. W cebuli z siewu letniego problem mogą stanowić chwasty kapustowate, tj. tasznik pospolity, tobołki polne. Od siewu do początku zimy zagrożeniem mogą być jasnota różowa, pokrzywa żegawka i gorczyca polna. Chwasty wschodzące latem i jesienią, takie jak gwiazdnica pospolita, rumianowate (maruna bezwonna, rumian polny, rumianek bezpromieniowy), fiołek polny, jasnota różowa i purpurowa, starzec zwyczajny, wilczomlecz obrotny, wiechlina roczna mogą przezimować. Wczesną wiosną na niektórych plantacjach może pojawić się przytulia czepna.

Agrarsklep

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie – dwuletnia prenumerata

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

264,00 zł
kup produkt
Cebula uprawiana po zbożach lub po przyoraniu mieszanki żyta z wyką może być zachwaszczona samosiewami zbóż. Zimujące chwasty są zmienione w porównaniu ze wschodzącymi wiosną, np. gwiazdnica pospolita po zimie jest ciemnozielona, o dużej masie drobnych liści w formie gęstego "kożucha", podczas gdy wschodząca wiosną ma liście większe, jasnozielone i tworzy rośliny delikatniejsze, o luźnym pokroju.

Cały artykuł przeczytasz w sierpniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!

Jak walczyć z wciornastkiem w cebuli?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody