Aktywna cieplarnia BBBLS

Aktywna cieplarnia BBBLS

Podczas wentylacji tradycyjna szklarnia osiąga poziom CO2 – 450 ppm, przy jego dozowaniu 800 ppm, a w szklarni bąbelkowej istnieje możliwość utrzymania CO2 na poziomie 1200–1400 ppm, co daje wzrost plonu o 30–40%.

Aktywna cieplarnia BBBLS (Bionic Bubble Buildings – Light and Sunny), potocznie zwana szklarnią bąbelkową, jest innowacyjnym systemem, stworzonym przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, we współpracy z dwoma przedsiębiorstwami z Norwegii i jednym z Holandii. Pilotażowy obiekt o powierzchni 40 m2 skonstruowano w Drammen w Norwegii, a następnie w pełni wyposażoną cieplarnię BBBLS o powierzchni 120 m2 zbudowano na terenie Stacji Doświadczalnej Marcelin Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Kolejny tego typu obiekt, o powierzchni aż 1500 m2, powstał w Sem w Norwegii.

Krążąca piana

Nowatorski projekt wykorzystuje konstrukcję szklarni typu Venlo i jest wyposażony w zaawansowany system sterownia klimatem, w celu zmniejszenia zużycia energii. Jest to obiekt zamknięty, w którym można uprawiać rośliny i grzyby. Wewnętrzna powierzchnia uprawy jest taka sama, jak w przypadku tradycyjnych szklarni. Obecnie aktywna cieplarnia może być wykorzystywana przez ogrodników do produkcji na dużą, komercyjną skalę.

Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Spotkanie Selerowo-Kapuściane w Kalinowej

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 04/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody