Fabryka azotu na polu

Fabryka azotu na polu

Fabryka produkcji azotu na korzeniach roślin bobowatych już działa. O jej pracy świadczą różowe brodawki na korzeniach.

Różowe zabarwienie brodawek świadczy o trwającym procesie wiązania azotu. 

Fabryka produkcji azotu na korzeniach roślin bobowatych już działa. O jej pracy świadczą różowe brodawki na korzeniach.

Rośliny bobowate pozostawiają stanowisko wzbogacone o 90–200 kg (a nawet 450 kg) azotu na hektarze.
Trzeba wiedzieć, że każdy rodzaj rośliny bobowatej żyje w symbiozie z innym, charakterystycznym tylko dla niego gatunkiem bakterii. Tylko groch i bobik mają wspólny gatunek symbionta. 

Badania przeprowadzone w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa wykazały powszechną obecność w glebach Polski bakterii symbiotycznych koniczyny, grochu i bobiku. Około 1/3 polskich gleb nie zawierała symbiontów łubinu. 

Gleby są również mało zasobne w bakterie współżyjące z lucerną. Introdukowana (z Chin) do Polski soja także nie znajduje dla siebie w naszych glebach symbiontów.

Zasobność gleby w bakterie brodawkowe zależy od powtarzalności uprawy roślin bobowatych na danym polu.

W sezonie, kiedy brakuje rośliny gospodarza, bakterie bytują w glebie jako saprofity, a ich liczebność w środowisku glebowym i możliwość przetrwania zależą od cech genetycznych oraz czynników glebowo-klimatycznych i agrotechnicznych.

Umożliwić symbiozę

Do zapewnienia prawidłowego przebiegu symbiozy trzeba utrzymywać pH gleby na odpowiednim poziomie. Dla przykładu Rhizobium pisi – bakterie współżyjące z grochem działają najbardziej intensywnie przy pH 6–7. Z kolei Rhizobium lupini – bakterie na łubinie wolą pH niższe – 5,5–6. Dla większości gatunków bakterii brodawkowych optymalne jest pH powyżej 6,0.

Rhizobium

To grupa bakterii Gram-ujemnych współżyjących z roślinami bobowatymi. Największa intensywność wiązania występuje przed kwitnieniem. Po zakończeniu kwitnienia gospodarza proces symbiozy słabnie. Pula węglowodanów odprowadzanych do brodawek spada, co prowadzi do degeneracji bakteroidów i ich hydrolizy przez enzymy rośliny gospodarza.

Wzajemni udziałowcy...

Polecany artykuł
14.05.2020
Do kiedy siejesz fasolę?
... czyli, jaki wkład w symbiozę wnosi roślina bobowata, a jaki bakterie bytujące w brodawkach korzeniowych?

*Wkład bakterii: przekształcanie (redukcja) azotu atmosferycznego N2 do formy amonowej NH3 lub aminokwasu glutaminy – przekazywanych komórkom roślinnym. 

*Wkład rośliny bobowatej: zaopatrywanie bakterii w składniki odżywcze, zwłaszcza w cukry (źródło energii), konieczne do zajścia reakcji redukcji azotu atmosferycznego.

Startowa dawka azotu

Symbioza zaczyna się podczas kiełkowania nasion. Jednak na początku jej intensywność jest niewielka, dlatego wskazane jest zastosowanie tzw. startowej dawki azotu (20–30 kg N/ha). Już na początku kwitnienia roślina jest samowystarczalna w zakresie azotu.

Kiedy szczepionka nie zadziała?

*wysiew nasion do gleby o odczynie kwaśnym, pH poniżej 5,0;
*gleba o wysokiej zawartości piasku (powyżej 80%);
*gleba przesuszona o temperaturze powyżej 30 st. C;
*nasiona zaprawione chemicznie (wiele pestycydów ma działanie toksyczne dla bakterii brodawkowych).

Katarzyna Wójcik

Ile azotu w glebie? Jak to sprawdzić?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Wrzesień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

20°C/25°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody