Kompaktowy liofilizator żywności

Start-up z Gliwic opracował i produkuje kompaktowy liofilizator żywności
FrostX jest polską spółką powstałą w Gliwicach, zajmującą się produkcją liofilizatorów dedykowanych średnim i małym przedsiębiorstwom przetwórczym, gospodarstwom sadowniczym i ogrodniczym.
FrostX – model P-10CW jest pierwszym na rynku kompaktowym liofilizatorem żywności. Urządzenie charakteryzuje się kompaktową budową i prostą obsługą.
Wg danych producenta maszyna niska energochłonność maszyny (na poziomie 4.9 kWh/kg wsadu), to jedna z jej zalet. Dodatkowym plusem urządzenia jest brak emisji zanieczyszczeń do otoczenia oraz niski poziomem hałasu. Ponad to w P-10CW zastosowano wydajny układ chłodzenia i wysokiej klasy system próżniowy. Sterowanie odbywa się za pomocą intuicyjnego interfejsu, gdzie większość procesów zostało zaoptymalizowanych i zautomatyzowanych. Pozwala to na precyzyjną kontrolę parametrów pracy.
Czas trwania jednego cyklu liofilizacji wynosi od 15 godzin, a w tym modelu wydajność przewidziana jest na 10 kg wsadu na cykl. W planach jest również budowa urządzenia o wydajności 40 kg wsadu na cykl.
Coraz częściej dzięki liofilizacji można przetwarzać owoce, warzywa, zioła, grzyby, mięsa, gotowe potrawy i inne.
Proces liofilizacji zapewnia wysoką trwałość i jakość produktów. Mogą one być przechowywane w tej postaci ponad 20 lat. Zaletą procesu liofilizacji jest to, że produkty, bez jakichkolwiek dodatków zachowują oryginalny smak i zapach.
Producent kieruje swój produkt do dwóch zasadniczych grup odbiorców, odznaczających się zróżnicowanymi potrzebami i obszarem rynku. Pierwszą z nich stanowią mali producenci i przetwórcy żywności, ogrodnicy, sadownicy, restauracje, hotele, kawiarnie, zielarze, grzybiarze i każdy, dla kogo liofilizacja może przynieść korzyć biznesową. Drugą grupą są natomiast użytkownicy domowi.
Liofilizator jest już dostępny, czas oczekiwania wynosi od 3 do 6 miesięcy.
Producent przewiduje gwarancję na 2 lata.
Cena podstawowej wersji urządzenia FrostX P-10CW wynosi od 34 tys. zł netto.
Liofilizacja jest procesem polegającym na suszeniu sublimacyjnym zamrożonych substancji, który pozwala przetwarzać żywność z zachowaniem wszystkich zawartych w niej składników odżywczych i witamin. Dzięki kompaktowym liofilizatorom już wkrótce możliwe będzie samodzielne wytwarzanie zdrowej żywności oraz tanie i długie jej przechowywanie (nawet kilkadziesiąt lat) z zachowaniem wszystkich walorów smakowych i odżywczych.
Maciej Kania
Źródło: mat. prasowy Akceleratora Technologicznego w Gliwicach
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
8°C/11°C
Polecany artykuł
-
13.05.2022
Bronisze: staniały wszystkie warzywa. Po ile są p…
-
01.05.2022
Ceny szparagów i krajowej truskawki
-
04.05.2022
Podłoże kokosowe – realna alternatywa dla wełny
-
29.04.2022
Gwałtowny wzrost eksportu cebuli
-
27.04.2022
Dopłaty bezpośrednie 2022: termin składania wnios…
-
23.04.2022
Rosjanie okupowali gospodarstwo i eksportują warz…
Komentarze