Konferencja "Warzywa z Bronisz". Utylizacja odpadów bez odorów

Obieg materii w przyrodzie następuje samoistnie. Można go wspomóc, aplikując pożyteczne mikroorganizmy, by przebiegał szybciej i bez emisji odorów. O tym podczas naszej konferencji "Warzywa z Bronisz - zdrowe bezpieczne certyfikowane" mówił Sławomir Gacka z firmy Probiotics.
Ogromne ilości odpadów powstające na rynkach hurtowych powinny być przywracane naturze. Osiągnięcia w tym względzie ma rynek hurtowy w Broniszach we współpracy z firmą Probiotics. Rocznie przez rynek W Broniszach „przechodzi” 1,2 mln ton warzyw i owoców. W tym czasie około 10 tys. ton trzeba zutylizować. Obecnie aż 84% odpadów jest kompostowana i przywracana środowisku.
Odpady warzyw
Pożyteczne mikroorganizmy (EmFarma Plus i ProBio Sanit) można wykorzystać również w obieralniach cebuli, w gospodarstwach produkujących włoszczyznę itd. Resztek organicznych nie wolno marnować, a wyrzucanie ich na pole to przestępstwo przeciw zdrowiu roślin, to wylęgarnia problemów na kolejne sezony. Właściwie przeprowadzony proces kompostowania w przypadku łusek cebuli nie tylko eliminuje rozwój grzybów patogenicznych np. Fusarium.
Obierki – odpady ziemniaczane odbierane przez gospodarza z fabryki chipsów Frito Lay Poland w Grodzisku Mazowieckim, opryskiwane uwodnionym EmFarma Plus nie wydzielają odorów. W ciągu 3–4 miesięcy są przetwarzane w cenny nawóz organiczny. Pomimo iż obierki oraz nienormatywne bulwy ziemniaków mogą być dużym ogniskiem chorób ziemniaków, wywoływany przez ProBioEmy proces fermentacji działa sterylizująco i wytwarzany biokompost nie był w tym gospodarstwie przez minione 12 lat źródłem infekcji plantacji ziemniaków.
Fermentacja beztlenowa
Powszechnie stosowaną metodą kompostowania jest kompostowanie tlenowe, które wymaga częstego przewracania pryzmy kompostowej, albo specjalistycznego systemu napowietrzania. W procesie tlenowej fermentacji wzrasta aktywność bakterii tlenowych i dominują procesy termofilne, które cechuje duża intensywność i podwyższona odorowość (emisja amoniaku i utrata części azotu, emisja siarkowodoru i utrata części siarki i w zależności od komponentów emisja innych uciążliwych substancji).
Kompostowanie z użyciem ograniczonego dostępu tlenu, potocznie określane jest jako fermentacja beztlenowa stanowi alternatywę do procesu kompostowania tlenowego.
W tym procesie zachodzą procesy tlenowe głównie w zewnętrznych warstwach pryzmy i beztlenowe w głównej części pryzmy. W praktyce oznacza to ułożenie pryzmy i pozostawienie jej bez dodatkowego ingerowania. Część zewnętrzna w której intensywniej przebiega proces tlenowy chroni część wewnętrzną przed nadmiernym dostępem tlenu, a mikroorganizmy dominujące proces wewnątrz pryzmy ograniczają emisję odorów, stabilizują termikę pryzmy i stymulują optymalizację pH.
Zarówno w części zewnętrznej, jak i wewnętrznej bardzo wysoką aktywność wykazują bakterie kwasu mlekowego, sprzyjając procesowi mezofilnemu. Pryzmy kompostowane z użyciem probiotechnologii nie mogą być szczelnie zakrywane. Ułożone na wolnym powietrzu bez zadaszenie wymagają częściowego zabezpieczenia od góry tylko podczas silnych opadów, bądź upałów.
W tym procesie zachodzą procesy tlenowe głównie w zewnętrznych warstwach pryzmy i beztlenowe w głównej części pryzmy. W praktyce oznacza to ułożenie pryzmy i pozostawienie jej bez dodatkowego ingerowania. Część zewnętrzna w której intensywniej przebiega proces tlenowy chroni część wewnętrzną przed nadmiernym dostępem tlenu, a mikroorganizmy dominujące proces wewnątrz pryzmy ograniczają emisję odorów, stabilizują termikę pryzmy i stymulują optymalizację pH.
Zarówno w części zewnętrznej, jak i wewnętrznej bardzo wysoką aktywność wykazują bakterie kwasu mlekowego, sprzyjając procesowi mezofilnemu. Pryzmy kompostowane z użyciem probiotechnologii nie mogą być szczelnie zakrywane. Ułożone na wolnym powietrzu bez zadaszenie wymagają częściowego zabezpieczenia od góry tylko podczas silnych opadów, bądź upałów.
Szczepienie obornika
EmFarma Plus™w ilości 1 litr na 1 tonę obornika przyspiesza jego humifikację, zmniejszając wydzielanie odorów. Pryzma nie nagrzewa się i nie paruje, ponieważ fermentacja z udziałem EmFarma Plus™ przebiega w niskich temperaturach i nie wymaga napowietrzania. Poprawia się jakość obornika (wiązanie składników pokarmowych w procesach biochemicznych).
Katarzyna Wójcik
Konferencja "Warzywa z Bronisz". Utylizacja odpadów bez odorów
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
0°C/2°C
Polecany artykuł
-
10.02.2021
Ochrona cebuli. Jakie są alternatywy dla wycof...
-
11.02.2021
Pod prąd. Z wizytą w gospodarstwie Henryka Kow...
-
10.02.2021
Dramat producentów warzyw trwa. A ministerstwo...
-
13.02.2021
Bób i bobowate. W gospodarstwie Rychlickich z ...
-
16.02.2021
Jak sprzedać ziemniaki i cebulę z większym zys...
-
08.02.2021
Ceny warzyw - analiza dr. Pawła Kracińskiego z...
Komentarze