Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Konferencja "Warzywa z Bronisz". Utylizacja odpadów bez odorów

Konferencja "Warzywa z Bronisz". Utylizacja odpadów bez odorów

Obieg materii w przyrodzie następuje samoistnie. Można go wspomóc, aplikując pożyteczne mikroorganizmy, by przebiegał szybciej i bez emisji odorów. O tym podczas naszej konferencji "Warzywa z Bronisz - zdrowe bezpieczne certyfikowane" mówił Sławomir Gacka z firmy Probiotics.

Ogromne ilości odpadów powstające na rynkach hurtowych powinny być przywracane naturze. Osiągnięcia w tym względzie ma rynek hurtowy w Broniszach we współpracy z firmą Probiotics. Rocznie przez rynek W Broniszach „przechodzi” 1,2 mln ton warzyw i owoców. W tym czasie około 10 tys. ton trzeba zutylizować. Obecnie aż 84% odpadów jest kompostowana i przywracana środowisku.

Odpady warzyw

Pożyteczne mikroorganizmy (EmFarma Plus i ProBio Sanit) można wykorzystać również w obieralniach cebuli, w gospodarstwach produkujących włoszczyznę itd. Resztek organicznych nie wolno marnować, a wyrzucanie ich na pole to przestępstwo przeciw zdrowiu roślin, to wylęgarnia problemów na kolejne sezony. Właściwie przeprowadzony proces kompostowania w przypadku łusek cebuli nie tylko eliminuje rozwój grzybów patogenicznych np. Fusarium. 

Obierki – odpady ziemniaczane odbierane przez gospodarza z fabryki chipsów Frito Lay Poland w Grodzisku Mazowieckim, opryskiwane uwodnionym EmFarma Plus nie wydzielają odorów. W ciągu 3–4 miesięcy są przetwarzane w cenny nawóz organiczny. Pomimo iż obierki oraz nienormatywne bulwy ziemniaków mogą być dużym ogniskiem chorób ziemniaków, wywoływany przez ProBioEmy proces fermentacji działa sterylizująco i wytwarzany biokompost nie był w tym gospodarstwie przez minione 12 lat źródłem infekcji plantacji ziemniaków.

Fermentacja beztlenowa

Powszechnie stosowaną metodą kompostowania jest kompostowanie tlenowe, które wymaga częstego przewracania pryzmy kompostowej, albo specjalistycznego systemu napowietrzania. W procesie tlenowej fermentacji wzrasta aktywność bakterii tlenowych i dominują procesy termofilne, które cechuje duża intensywność i podwyższona odorowość (emisja amoniaku i utrata części azotu, emisja siarkowodoru i utrata części siarki i w zależności od komponentów emisja innych uciążliwych substancji). 
Kompostowanie z użyciem ograniczonego dostępu tlenu, potocznie określane jest jako fermentacja beztlenowa stanowi alternatywę do procesu kompostowania tlenowego.

W tym procesie zachodzą procesy tlenowe głównie w zewnętrznych warstwach pryzmy i beztlenowe w głównej części pryzmy. W praktyce oznacza to ułożenie pryzmy i pozostawienie jej bez dodatkowego ingerowania. Część zewnętrzna w której intensywniej przebiega proces tlenowy chroni część wewnętrzną przed nadmiernym dostępem tlenu, a mikroorganizmy dominujące proces wewnątrz pryzmy ograniczają emisję odorów, stabilizują termikę pryzmy i stymulują optymalizację pH.

Zarówno w części zewnętrznej, jak i wewnętrznej bardzo wysoką aktywność wykazują bakterie kwasu mlekowego, sprzyjając procesowi mezofilnemu. Pryzmy kompostowane z użyciem probiotechnologii nie mogą być szczelnie zakrywane. Ułożone na wolnym powietrzu bez zadaszenie wymagają częściowego zabezpieczenia od góry tylko podczas silnych opadów, bądź upałów.

Szczepienie obornika

EmFarma Plus™w ilości 1 litr na 1 tonę obornika przyspiesza jego humifikację, zmniejszając wydzielanie odorów. Pryzma nie nagrzewa się i nie paruje, ponieważ fermentacja z udziałem EmFarma Plus™ przebiega w niskich temperaturach i nie wymaga napowietrzania. Poprawia się jakość obornika (wiązanie składników pokarmowych w procesach biochemicznych). 

Katarzyna Wójcik

Konferencja "Warzywa z Bronisz". Utylizacja odpadów bez odorów

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody