Produkty polskiej firmy nawozowej ADOB eksportowane do 80 krajów

Produkty polskiej firmy nawozowej ADOB eksportowane do 80 krajów

Pozwolę sobie na prywatną dygresję. Podczas podyplomowych studiów z warzywnictwa na zajęciach z fertygacji naraziłam się specjaliście ds. nawożenia, poddając w wątpliwość pewnik: „znamy wszystkie składniki potrzebne roślinom i ich proporcje dla poszczególnych gatunków, więc pożywka zastąpi tradycyjne podłoże 1 : 1”. Dlaczego więc truskawka czy pomidor z uprawy glebowej nawiezionej obornikiem smakują inaczej niż te skazane wyłącznie na pożywkę? Przytaczając tę historię chcę tylko pokreślić, jak wiele jeszcze nie wiemy, ile trzeba mieć pokory wobec wszechmocnej siły przyrody i jak ważne jest permanentne wydzieranie przyrodzie jej tajemnic.

Pozwolę sobie na prywatną dygresję. Podczas podyplomowych studiów z warzywnictwa na zajęciach z fertygacji naraziłam się specjaliście ds. nawożenia, poddając w wątpliwość pewnik: „znamy wszystkie składniki potrzebne roślinom i ich proporcje dla poszczególnych gatunków, więc pożywka zastąpi tradycyjne podłoże 1 : 1”. Dlaczego więc truskawka czy pomidor z uprawy glebowej nawiezionej obornikiem smakują inaczej niż te skazane wyłącznie na pożywkę? Przytaczając tę historię chcę tylko pokreślić, jak wiele jeszcze nie wiemy, ile trzeba mieć pokory wobec wszechmocnej siły przyrody i jak ważne jest permanentne wydzieranie przyrodzie jej tajemnic.

Read the premium article as a subscriber.

Dla prenumeratorów

0,00 zł

Zaloguj się

Pojedynczy artykuł

3,69 zł

/ za artykuł

Kup artykuł

Prenumerata roczna

123,00 zł

/ za rok

Kup prenumeratę

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Czerwiec2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE