Wynalazki polskich naukowców posłużą producentom warzyw

Wynalazki polskich naukowców posłużą producentom warzyw

Naukowcy z największych polskich uczelni tworzą nowoczesne rozwiązania, które umożliwią rolnikom, w tym producentom warzyw, zmniejszenie koszów uprawy i ochronę środowiska.

Ekologiczne rolnictwo „trzy w jednym”: tak można określić system AHE (Agro-Hydro-Energy), nad którym pracują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Ta jednopoziomowa, lekka konstrukcja , którą można umieścić na dowolnym rodzaju gruntu rolnego, pozwala na samowystarczalną, w pełni ekologiczną i zgodną z założeniami Agro 4.0 uprawę na każdej klasie ziemi rolnej.  

Zamontowane na górze instalacji turbiny wiatrowe oraz panele fotowoltaiczne wytwarzają energię elektryczną, która będzie źródłem zasilania dla pojazdów rolniczych oraz systemów wspierających uprawy. Z kolei sieć połączonych zbiorników wodnych jest w stanie zgromadzić zapasy wody deszczowej, a wbudowana w konstrukcję stacja meteorologiczna pomoże zaplanować właściwe nawadnianie upraw i wymagane zabiegi agrotechniczne.  

– Instalacja AHE służy innowacyjnemu rolnictwu. Zmieści się pod nią każda maszyna rolnicza oraz inteligentne systemy gospodarowania wodą, ochrony i zasilania roślin. Pozwala na pozyskiwanie energii z odnawialnych źródeł bez śladu węglowego – opisuje Urszula Mikiewicz, prezes Dolnośląskiej Zielonej Doliny, spółki celowej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, odpowiedzialna za projekt.  – System AHE z powodzeniem spełni swoje zadanie w każdym miejscu, w większości upraw rolnych. Jest łatwy w montażu, a w przypadku demontażu i przenosin nie powoduje degradacji gruntów rolnych. Wykorzystanie elementów smart-farmingu sprawia, że bardzo usprawnia on prace producentom rolnym – dodaje Urszula Mikiewicz. W promocję projektu obok, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zaangażowany jest Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. 

Wodooszczędne warzywa 

Niedobory wody w naszym kraju, wywołane m.in. suszami, utrudniają opłacalność produkcji rolnej, znacząco podnosząc jej koszty, co w rezultacie odczuwają sami konsumenci płacąc więcej za żywność. Dlatego tak ważne jest dbanie o każdy litr wody wykorzystywany w rolnictwie. 

By sprostać temu wyzwaniu naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz z Politechniki Wrocławskiej opracowują metodę, która pozwoli na drastyczne ograniczenia zużycia i odzysk wody w tunelach, w których uprawiane są rośliny, takie jak na przykład papryka.

– Powstanie tunel w skali półtechnicznej, który zostanie wyposażony w instalację do odzysku wody respirującej z roślin, jej zawracania do obiegu i ponownego wykorzystywania. Konstrukcja tunelu zapewni utrzymywanie najbardziej optymalnych warunków temperatury i wilgotności wewnątrz tunelu. W ten sposób uruchomimy uprawy bezglebowe pozwalające na ograniczenie zużycia wody poprzez eliminację jej strat w gruncie – mówi Urszula Mikiewicz, odpowiedzialna za koordynację inicjatywy. Projekt powstał wspólnie z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego oraz Zrzeszeniem Producentów Papryki Rzeczpospolitej Polskiej. Twórcy mają nadzieję, że to dopiero początek.

– Wypracowane rozwiązanie można dowolnie przenosić na inne obszary, wszędzie tam, gdzie uprawiane są rośliny takie jak papryka, pomidory, groszek czy inne, ciepłolubne warzywa – podkreśla Mikiewicz. 

Pszczoły pod ochroną

Agrarsklep

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie – dwuletnia prenumerata

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

264,00 zł
kup produkt
Odpowiadając na problem niszczenia pszczelich pasiek, naukowcy związani z Politechniką Gdańską opracowali program do „podsłuchu” pszczół: Smartulę. To system do analizy danych sensorycznych z użyciem metod sztucznej inteligencji - sieć 11 urządzeń zbiera dane krytyczne dla nadzoru roju pszczelego, przede wszystkim dźwięk, ale też ruch oraz temperaturę. Pierwszy system powstał rok temu. 

„Od tego czasu produkt został już wdrożony w trzech pasiekach, a w tym roku przygotowywane zostały zestawy dla kolejnych czterech pasiek. Zainteresowanie jest duże i aktualnie poszukujemy inwestora, który razem z nami dostarczy nową, bardziej przystępną cenowo wersję urządzeń pozwalającą na dotarcie do jeszcze większej liczby pszczelarzy. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę ze znaczenia jakie pszczoły mają dla ludzi, oraz dla całego ekosystemu. Niestety bezsensowne akty wandalizmu, podtrucia czy kradzieży uli, nadal się zdarzają. Mamy nadzieję, że zaoferowane przez nas rozwiązanie zapewni spokój zarówno pszczołom, jak i samym pszczelarzom – opowiada Tymoteusz Cejrowski, jeden z twórców systemu Smartula. Od początku powstania Smartulę wspierała spółka celowa Politechniki Gdańskiej, Excento.


Biostymulacja roślin

Kluczowym elementem zrównoważonego rolnictwa przyszłości będą technologie biostymulacji roślin. Pozwalają one w  sposób ekologiczny, a zarazem opłacalny ekonomicznie, wspierać rozwój roślin w różnych fazach ich wzrostu, przez co rolnik jest w stanie osiągać większe plony, przy niższym nakładzie kosztów. Hugo Green Solutions, spółka typu „spin-off", która powstała przy wsparciu spółki celowej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, opracowała innowacyjną eko-technologię HUGO opartą na dwóch rozwiązaniach: HUGO  Growth Stimulator i HUGO - Robot Rolniczy.


Polecany artykuł
10.06.2021
Bronisze: ceny warzyw nadal wysokie, mocno zdrożała biała kapusta
„HUGO - Growth Stimulator" to biostymulator, który wykorzystuje laser do naświetlania roślin, przez co pobudza je do wzrostu, ograniczając lub zupełnie eliminując konieczność korzystania ze środków chemicznych. W precyzyjnym naświetlaniu roślin laserem pomaga właśnie „HUGO Robot Rolniczy" – maszyna, która swobodnie przemieszczając się po polu, może dawkować światło każdej potrzebującej tego roślinie. Wprowadzanie technologii Hugo z zakresu zrównoważonego rozwoju jest kluczowe dla zmniejszenia negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko. Nasze rozwiązanie jest w pełni przyjazne środowisku i może być stosowane zarówno w uprawach polowych jak i szklarniowych - opowiada dr inż. Jerzy Próchnicki, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego - ASAP, jak również ekspert wspierający rozwój technologii w spółce Hugo Green Solutions Sp. z o.o.


Co w czerwcowym numerze miesięcznika "Warzywa i Owoce Miękkie"?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 06/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

18°C/26°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody