StoryEditor

Zadbaj o jakość

23.02.2017., 10:58h
Planując budowę nowej przechowalni lub adaptację istniejącego budynku na taki cel, warto rozważyć kilka możliwości technicznych. Dobrze zaplanowana przechowalnia pozwoli nam na utrzymanie wysokiej jakości przechowywanych warzyw. Przedstawiamy wady i zalety najpopularniejszych rozwiązań.

Przechowalnia to nie wszystko, aby oferowany przez producenta towar był dobrej jakości, należy poznać kilka kluczowych zasad.

Wady i zalety

Każdy chciałby mieć przechowalnię idealną. Czy uda się znaleźć takie rozwiązanie, żeby taki ideał stworzyć? Pewnie kiedyś tak. Należy dążyć do doskonałości. Warunki terenowe, finansowe itp. dają możliwość znalezienia dla producentów jak najbardziej optymalnych rozwiązań technicznych. 

Poniżej przedstawiamy wady i zalety przechowalni z kanałami podłużnymi i poprzecznymi umieszczonymi na posadzce, jak i w nią wbudowanymi. 

Kanały podłużne:

  • utrudniona możliwość wentylowania pryzmy w początkowej fazie załadunku,
  • konieczność rozbierania przykrycia kanałów w posadce w celu założenia tymczasowych przegród,
  • uciekanie powietrza na końcach dostawianych systematycznie kolejnych elementów kanałów na posadzce,
  • możliwość rozsunięcia się kanałów na posadzce w czasie załadunku i zasypanie ich surowcem,
  • prosta budowa kanałów na posadzce,
  • możliwość zastosowania w każdym budynku przeznaczonym na przechowalnię,
  • szybki montaż poszczególnych elementów,
  • tanie rozwiązanie dla mniejszych producentów. 

Maciej Kania

Więcej o dobrze zaprojektowanych przechowalniach przeczytasz w marcowym numerze WiOM.

16. kwiecień 2024 08:57