Sprzedaż warzyw w 2021 roku. Nowe szanse i problemy

Sprzedaż warzyw w 2021 roku. Nowe szanse i problemy

Zimowe miesiące są zwykle spokojniejsze pod względem produkcji, ale głównym tematem pozostaje rynek i sprzedaż. Jedne gatunki płacą, podczas gdy z innymi jest problem nawet ze zbytem, nie mówiąc już o zysku.

Cebula i por

W grudniu była tania, co denerwowało producentów. Za cebulę żółtą, która jednak na pryzmie zaczynała się zielenić, rolnicy otrzymywali 0,10–0,20 zł/kg. To nie żadna tajemnica, że w tym sezonie podobnie jak w poprzednich, jest problem z przetrzymaniem warzywa dobrej jakości. Głównym czynnikiem wpływającym na to jest zmienność pogody, co łączy się ze zmianami klimatu. Właściciele cebuli dobrej jakości, za skalibrowaną i obciętą mogli otrzymać 0,70–0,90 zł/kg. Cebula obrana skupowana była od 0,60 zł/kg za warzywo niższej jakości, do 0,85 zł/kg za cebulę lepszej jakości, z dowozem do chłodni.
Właściciele porów mieli nieco więcej powodów do radości. Za warzywo przeznaczane na rynek warzyw świeżych można było otrzymać nawet 1,80–2,00 zł/kg. W niemal wszystkich rejonach kraju rolnicy narzekają na wciornastki, które skutecznie utrudniają produkcję i co ważniejsze, obniżają ilość i jakość plonów, możliwych do przeznaczenia na rynek. W przetwórstwie ceny za pory wynosiły od 0,75 zł/kg do 1,10 zł/kg.

Kapusty

Na rynku kapustnych sytuacja jest zróżnicowana. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego ceny są niższe. Przy okazji protestów producentów obok ziemniaków trochę kapusty wylądowało na ulicach, aby przypomnieć decydentom, że ceny nie cieszą. Kapusta biała do przetwórstwa wyceniana była najczęściej od 0,15 do 0,25 zł/kg. Na rynku warzyw świeżych zróżnicowanie było większe i zależało od jakości warzyw oraz odbiorcy. Najczęstsze ceny główek kapusty białej wynosiły w grudniu od 0,35 do 0,60 zł/kg. Za kapustę czerwoną można było otrzymać od 0,40 do 0,80 zł/kg. Przeciętna stawka (0,57 zł/kg) za kapustę czerwoną w grudniu 2020 r. była znacząco (o 55%) niższa niż rok temu. Ceny kapusty pekińskiej wynosiły średnio 1,10 zł/kg i były o 10% niższe w porównaniu z ubiegłorocznymi. Ceny kapusty włoskiej wynosiły w grudniu średnio 2,35 zł/szt., a jej podaż rynkowa była niższa, co zabezpieczało przed znacznymi spadkami cen.



Przetwory królują na Giełdzie w Broniszach

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 03/2021

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-3°C/0°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody