Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych IO-PIB Skierniewice już otwarte!

Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa – PIB ze Skierniewic, jest odpowiedzią nauki na potrzeby ogrodników i mniejszych przedsiębiorców - przetwórców produktów ogrodniczych. 16 listopada 2021r świętowano otwarcie CPPO.
CPPO, czyli nowe miejsce dla producentów owoców i warzyw
Centrum będzie pełnić funkcje badawczo-rozwojowe ukierunkowane na komercjalizację wyników badań i kreowanie innowacji w projektowaniu produktów żywnościowych na bazie owoców i warzyw z wykorzystaniem aktualnych i perspektywicznych technologii gwarantujących wysoką jakość i bezpieczeństwo. Oferta CPPO skierowana jest w sposób szczególny do podmiotów gospodarczych, a także do sektora publicznego w tym uczelni wyższych i instytutów naukowych.
W obiekcie znajdują się dwie specjalistyczne hale technologiczne. Pierwsza z nich przystosowana do produkcji szerokiej gamy soków, nektarów, przecierów i produktów zagęszczanych oraz druga do produkcji suszy owocowych i warzywnych. Aby lepiej poznać zarówno oczekiwania, jak i opinie rynku o projektowanych produktach w sąsiedztwie działu technologicznego zaplanowano dział badań konsumenckich i sensorycznych. Oprócz klasycznej pracowni badań sensorycznych, w Centrum zaprojektowano specjalną przestrzeń warsztatową umożliwiającą bezpośredni kontakt różnych grup interesariuszy i sprzyjającą efektywnej komunikacji w formule Living-Lab (tzw. żywego laboratorium).
Wielkie otwarcie Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych
W oficjalnym otwarciu obiektu CPPO uczestniczyli: Pan Grzegorz Schreiber - Marszałek Województwa Łódzkiego, Pan Krzysztof Ciecióra - podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Ewa Wendrowska – radna Sejmiku Województwa Łódzkiego, Pan Krzysztof Jażdżyk - prezydent Miasta Skierniewice, Pan Dariusz Grzebelus - przewodniczący rady naukowej Instytutu, Pan Rafał Ambrozik - senator PiS, Pan Witold Boguta - prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Pani Barbara Groele – przedstawicielka Krajowej Unii Producentów Soków.
Wśród gości byli przedstawiciele firm biorących udział w realizacji projektu CPPO – Woj-Art i EkoEnergia, pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa - PIB oraz pracownicy emerytowani.
Projekt CPPO dofinansowany został z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 - 2020.
Wartość projektu to ponad 12 mln zł, z czego dofinansowanie ze środków unijnych stanowiło nieco ponad 8,5 mln złotych.
Autor: Joanna Białek
Fot. IO-PIB Skierniewice
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
29°C/33°C
Polecany artykuł
-
09.08.2022
Jak przyspieszyć plonowanie pomidora? Z wizytą w …
-
25.07.2022
Wysokie ceny i brak towaru - Co się dzieje z cukr…
-
18.08.2022
Konkurs: ROLNIK - ZAWÓD WIELKIEJ WAGI! Do wygrani…
-
22.07.2022
Potas, żelazo i 85% kwasów humusowych - Jak powst…
-
02.08.2022
Producenci dokładają do biznesu. Co z cenami owoc…
-
27.07.2022
Szulkowscy i warzywa kapustne w Brukach