Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Trwają wykopki po trudnym sezonie dla ziemniaka [FILM]

Trwają wykopki po trudnym sezonie dla ziemniaka [FILM]

Trwają zbiory ziemniaków, bardzo zróżnicowane w tym roku. Część producentów narzeka na duży problem ze stonką, na którą nie ma skutecznych dopuszczonych środków ochrony roślin. Zobacz jak przebiegają wykopki na Opolszczyźnie i w woj. łódzkim.

Stonka zjadła praktycznie całą część zieloną ziemniaka

Bernard Marks - rolnik z Ligoty Krapkowickiej rozpoczął zbiory na początku września, kiedy bulwy nie były jeszcze całkiem dojrzałe, ale nie czekał, gdyż miał zamówienia. W okresie wegetacyjnym było bardzo dużo stonki, na którą nie działały dopuszczone środki i plantacja szybko zamarła. Plon też nie jest zadowalający: dużo jest drobnej frakcji, czyli zawiązanych ziemniaków ale niewykształconych w bulwy handlowe.  

I podobnie, jak u kolejnych rozmówców zbiory trwają do końca października.

Trudny sezon dla producentów ziemniaka

Sezon trudny, w skrajnych temperaturach: zimna wiosna i sadzenie w zimną i mokrą glebę, co bardzo przedłużyło wschody ziemniaków. W czerwcu i lipcu było bardzo gorąco, mokro w sierpniu, ale ciepło i sucho w czasie wykopków. Z powodu nierównej pogody, wegetacja przebiegała też nierówno, przez co bulwy są niekształtne i często bardzo duże. Na niektórych polach pod koniec zbiorów było dużo zgnitych lub niedojrzałych fizjologicznie bulw.

Opłaca się przechowywać ziemniaki i sprzedawać je na świeżym rynku

Na Opolszczyźnie zostało niewiele gospodarstw specjalizujących się w uprawie tych warzyw. Przed laty wiele dużych gospodarstw zainwestowało w drogi specjalistyczny sprzęt do zbioru ziemniaków. Niektórzy z nich wyspecjalizowali się w produkcji na frytki chipsy, gdzie obowiązują stałe wieloletnie kontrakty. Niska opłacalność produkcji w niektórych latach spowodowała jednak, że wielu drobnych producentów zrezygnowało z ich uprawy. Ci, co zostali na rynku  nastawili się na ich przechowywanie i sprzedaż przez cały rok.

Z rolnikami rozmawiał dr Mariusz Drożdż

  • Bernard Marks rolnik z Ligoty Krapkowickiej
  • Piotr Matejka rolnik z Żelaznej
  • Robert Paruzel Top Farms Głubczyce

Zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

Trwają wykopki po trudnym sezonie dla ziemniaka [FILM]

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody