StoryEditorPORADY OGRODNICZE

Grudzień to dobry moment na wysianie warzyw do gruntu! Jakie wybrać?

08.12.2022., 08:30h

Kiedy dni stają się coraz chłodniejsze, zapotrzebowanie na witaminy każdego z nas jest jeszcze większe. Idealnie potrzebę tę zaspokoją warzywa takie jak brukselka, por czy marchew. Nie każdy wie, że te i inne rośliny można siać do gruntu jeszcze w grudniu.

Czy siew warzyw w grudniu jest naprawdę możliwy?

Sianie warzyw w grudniu nie jest powszechna tradycją. Okazuje się jednak, że sporo warzyw odznacza się znacznie większą odpornością na mróz, niż oficjalnie się podaje. W grudniu możemy więc wysiewać te same rośliny, co w listopadzie i październiku. Teoretycznie można robić to przez cały grudzień, natomiast od połowy tego miesiąca ziemia najczęściej jest skuta mrozem, co uniemożliwi wysiew.

Przygotowanie grządek od grudniowy wysiew

Koniecznie wybierzmy odpowiednie miejsce na zimowe grządki. Musi ono być odpowiednio nasłonecznione, osłonięte od wiatru, niezalewane w czasie roztopów. Dodatkowo należy oczywiście zwrócić uwagę na glebę – powinna być lekka, przepuszczalna, żyzna oraz próchnicza. Aby warzywa mogły wschodzić wcześniej, przykrywamy je agrowłókniną bądź tunelem foliowym.

Należy także wcześniej przygotować glebę pod uprawę. Polega to przede wszystkim na oczyszczeniu podłoża z resztek poprzednich upraw. Następnie zasilamy ziemię nawozami fosforowymi i potasowymi lub kompostem. Później przekopujemy glebę i wyrównujemy ją grabiami. Do siewów zimowych wykorzystujemy tylko przeznaczone do tego nasiona. Pamiętajmy, aby siać je gęściej niż na wiosnę.

Które warzywa wytrzymają niską temperaturę?

Istnieje sporo warzyw, które wytrzymują temperaturę do -5ºC. Są to:

  • burak liściowy (mangold);
  • rzodkiew japońska;
  • czarna rzodkiew;
  • seler korzeniowy;
  • kalarepa;
  • kapusta;
  • burak ćwikłowy;
  • cykoria endywia.

Z kolei rośliny, które wytrzymają spadek temperatury do -10ºC to:

  • szczypiorek;
  • rukola;
  • tymianek, mięta i lawenda.

Czy istnieją gatunki całkowicie odporne na mróz?

Istnieją trwałe gatunki warzyw, które wytrzymają znacznie większe mrozy. Pamiętajmy jednak, że można zbierać je jedynie wówczas, gdy ziemia nie jest zamarznięta. Dobrze będzie okryć rabatę grubą warstwą liści. Spora warstwa śniegu również może stanowić dobrą izolację, wtedy jednak znacząco utrudnione są zbiory. Warto więc zastosować podwójną warstwę agrowłókniny.

Jakie warzywa są odporne na mróz? Oto one:

  • jarmuż, na przykład odmiana ‘Westländer Winter’;
  • por – odmiany zimowe, takie jak: ‘Brabanter’, ‘Carentan’, ‘Pandora’, ‘Herbstriesen’ czy ‘Poros’;
  • brukselka;
  • pasternak;
  • topinambur.

Inne warzywa, które można wysiewać jeszcze w grudniu to:

  • marchew, na przykład odmiana ‘Amsterdamska’ – pamiętajmy, aby wysiewać ją do gruntu, gdy temperatura spada poniżej 4°C;
  • pietruszka – odmiany ‘Kaśka’, ‘Lena’, ‘Cukrowa’;
  • koper – odmiany ‘Lukkulus’, ‘Ambrozja’, ‘Szmaragd’, ‘Amat’;

Cebulę dymkę można sadzić w tych rejonach, gdzie zimy są raczej łagodne. Z kolei uprawa zimowa szpinaku jest dosyć ryzykowna, gdyż przed nadejściem przymrozków szpinak powinien mieć po 2-3 liście.

Kamila Berthold
Fot. Envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 08:54