StoryEditorKoniecznie wypróbuj!

Kultowy przepis w nowej formie. Fasolka po bretońsku w wersji klasycznej i wege

Fasolka po bretońsku to dla wielu osób smak z dzieciństwa. To pożywne i smaczne danie jest w wielu domach nieco zapomniane, dlatego warto przywrócić mu dawny blask! Prezentujemy także alternatywę dla tych, którzy tęsknią za fasolką po bretońsku, ale nie jadają mięsa. Jak przygotować tę potrawę?

Skąd wzięła się nazwa fasolki po bretońsku? 

Znawcy geografii z pewnością bez zawahania stwierdzą, że fasolka po bretońsku musi mieć coś wspólnego z francuskim regionem Bretanii. Jednak nic bardziej mylnego! Ta potrawa nie ma francuskich korzeni. Nazwa opiera się na długim szeregu skojarzeń. Otóż w kuchni francuskiej określenie “po bretońsku” oznacza dania, do których zrobienia wykorzystano fasolę odmiany coco de Paimpol. Jest ona z wyglądu bardzo podobna do fasoli “piękny Jaś”, która jest bazą fasolki po bretońsku i to właśnie z tego podobieństwa wzięła się nazwa potrawy. 

Jak zrobić klasyczną fasolkę po bretońsku? 

Składniki: 

  • 500 g suchej fasoli "Piękny Jaś" 
  • 300 g surowego wędzonego boczku 
  • 400 g kiełbasy 
  • 1 duża cebula 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1500 g pomidorów 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2-3 liście laurowe 
  • łyżka majeranku 
  • 2 łyżeczki soli 
  • łyżeczka pieprzu 
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 

Przygotowanie: 

Przygotowywanie fasolki po bretońsku zacznij dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Zalej ją dużą ilością zimnej wody i pozostaw na całą noc. Następnie odlej wodę i przepłucz fasolę. Przełóż ją do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj, aż fasolka zmięknie. Pod koniec gotowania wsyp łyżeczkę soli. Wodę z gotowania fasoli możesz wylać lub zostawić - wtedy danie będzie miało rzadszą konsystencję. 

Pokrój w kostkę boczek i podsmaż go na patelni. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Podsmaż wszystko razem ok. 10 minut i dodaj do fasoli. Wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne 10 minut. W tym czasie pokrój pomidory na ćwiartki lub w drobną kostkę. Dorzuć je do garnka z fasolką wraz z sokiem. Dodaj koncentrat. Wrzuć majeranek, łyżeczkę soli, pieprz i paprykę. Gotuj bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Gotowe! 

Wegetariańska fasolka po bretońsku: jak oddać ten smak bez mięsa? 

Składniki: 

  • 500 g suchej fasoli "Piękny Jaś" 
  • 1-2 kostki wędzonego tofu 
  • 1 duża cebula 
  • 5 ząbków czosnku  
  • 500 g passaty pomidorowej 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2-3 liście laurowe 
  • łyżka majeranku 
  • 2 łyżeczki soli 
  • łyżeczka pieprzu 
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 

Przygotowanie: 

Dzień wcześniej zalej suchą fasolę dużą ilością zimnej wody i pozostaw na całą noc. Następnie odlej wodę i przepłucz fasolę. Przełóż ją do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj, aż fasolka zmięknie. Pod koniec gotowania wsyp łyżeczkę soli. Wodę z gotowania fasoli możesz wylać lub zostawić - wtedy danie będzie miało rzadszą konsystencję. 

Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu na suchej patelni. Odstaw. Na patelni podsmażaj posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy tak długo, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby dolej wodę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj passatę pomidorową i koncentrat. Następnie przełóż cebulę z przyprawami do fasoli, dodaj tofu, wymieszaj wszystko, dolej nieco wody lub warzywnego bulionu i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 08:24