StoryEditorIch wygląd zachwyca!

Muffiny z jabłkową różą i cynamonem - przysmak dla dużych i małych

Smaczne, świeże jabłka można kupić o każdej porze roku. Jednak w połączeniu z cynamonem smakują najlepiej jesienią i zimą - do tego rozgrzewają i pięknie pachną! Jak przygotować szybkie muffiny z jabłkami i cynamonem?

Muffiny z jabłkami - o czym trzeba pamiętać? 

Muffiny są bardzo proste w przygotowaniu, jednak warto stosować się do kilku reguł, by osiągnąć wymarzony efekt. Przede wszystkim należy zadbać, by składniki, z których przygotowujemy ciasto, były w temperaturze pokojowej. Mieszamy je, najpierw dzieląc na suche i mokre, a potem łącząc ze sobą. Nie musimy starać się, by ciasto na babeczki było idealnie gładkie, wręcz przeciwnie – im więcej grudek, tym lepiej, bo dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze. 

Jeżeli zależy nam na tym, by muffiny prezentowały się nienagannie, nie warto nakładać ciasta powyżej 3/4 foremki. Jeżeli będzie go więcej, babeczki nie wyrosną w górę, lecz rozleją się na boki. 

Jak zrobić muffiny z jabłkowymi różami? 

Składniki: 

  • 3 jabłka 
  • 125 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 125 ml miodu 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • 60 ml jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki wody 
  • sok z połowy cytryny 

Przygotowanie: 

Wbij jajka do miski, wlej olej, jogurt i miód. Wymieszaj wszystko. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cynamon, cukier i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Dodaj orzechy i wymieszaj wszystko. Przełóż do foremek na muffiny, napełniając je w 3/4. 

Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cieniutke plastry i umieść w rondelku. Zalej wodą i sokiem z cytryny i podgrzewaj przez 3 minuty, aż zmiękną i staną się plastyczne. Wyłów je i odłóż do odsączenia. Następnie ułóż plasterki na płasko w taki sposób, by na siebie zachodziły w połowie i zwiń je niezbyt ciasno. Jeżeli róże będą się rozpadać, możesz skleić plasterki jabłka za pomocą miodu lub dżemu. Tak przygotowane róże umieść ostrożnie w foremkach z ciastem i lekko wciśnij. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. 

Uwaga: Jeśli nie chcesz przygotowywać muffinek z jabłkowymi różami, umyte owoce pokrój w mniej więcej centrymetrową kostkę i dodaj do masy wraz z orzechami.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 17:58