StoryEditorWspieraj odporność

Kiszony czosnek. Jak smakuje i jak działa na zdrowie? Jak go przygotować?

30.10.2022., 10:00h

Kiszony czosnek to naturalny sposób na dobre zdrowie, zwłaszcza jesienią i zimą. Z jednej strony ma właściwości antybiotyczne, z drugiej zaś dzięki kiszeniu staje się probiotykiem. Jak go przygotować i czy również smakuje tak „mocno” jak jego klasyczna wersja?

Okazuje się, że ukiszony czosnek ma nieco łagodniejszy smak, w związku z tym skuszą się na niego nawet jego zagorzali przeciwnicy. Jego walory prozdrowotne są kuszące, a przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil.  

Kiszony czosnek to antybiotyk i probiotyk w jednym

Już od dawna wiadomo, że centrum odporności znajduje się w jelitach. Dlatego tak ważne jest dbanie o florę jelitową. Można to robić, przyjmując dobrej jakości probiotyki lub zajadając się kiszonkami! Proces kiszenia nie uszczupla właściwości antybiotycznych czosnku, więc można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu!

Kiszony czosnek i jego zalety?

Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk pomagający w leczeniu infekcji, przeziębień i stanów zapalnych. Systematyczne spożywanie czosnku (choćby w połączeniu z chlebem) podnosi naszą odporność. Do tego wszystkiego dobrego kiszony jego odpowiednik pozytywnie wpływa na  pracę naszych jelit i chroni florę bakteryjną.

Kiszony czosnek:

  • wzmacnia odporność,
  • zapobiega infekcjom wirusowym,
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo,
  • zwalcza pasożyty,
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, 
  • usuwa toksyny z organizmu,
  • odbudowuje mikroflorę bakteryjną.

image
Wzmacniaj organizm

Co na odporność? Musisz znać tych 7 sposobów

Kiszony czosnek – jak go przyrządzić?

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 10 główek czosnku
  • 1 łyżka stołowa soli
  • korzeń chrzanu
  • ziele angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • łodyga kopru
  • gorczyca

Wykonanie:

Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy je. Wkładamy do wyparzonego słoika chrzan, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę. Następnie układamy w słoiku ząbki czosnku, a na wierzch koper. W garnku przygotowujemy solankę: do 1 l wody dodajemy 1 łyżkę stołową soli i gotujemy przez 10 minut. Warzywa zalewamy solanką, zakręcamy słoik i odstawiamy go w suche, ciemne miejsce na minimum 3 tygodnie. Po tym czasie czosnek jest gotowy do spożycia.

 

Angelika Drygas

Fot. envato elements

Źródło: poradnikzdrowie.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 17:27