StoryEditor

Choć nie są obfite, zbiory winogron zostały w dużej mierze ‘uratowane‘ w UE

20.09.2022., 00:00h

Ekstremalne zjawiska pogodowe tego sezonu dotyczą również sadowników zajmujących się uprawa winorośli. Przewiduje się, że produkcja wina w Unii Europejskiej pozostanie na stabilnym poziome, ale nie osiągnie średniej 5-letniej. Wszystko to przez istotne równice pomiędzy poszczególnymi państwami wynikające między innymi z suszy i wysokich temperatur.

Włochy, Francja i Hiszpania to trzy główne kraje, które zajmują się produkcją wina. Oczekuje się, że ta trójka wyprodukuje około 130,2 milionów hektolitrów wina. Średnia 5-letnia wynosi natomiast 132,9 miliona hektolitrów.

Spadki w zbiorach w całej Europie

Pozostałe kraje, oprócz wyżej wymienionych odnotowują niewielkie spadki. Zbiory winogron 2022/23 charakteryzują się przede wszystkim suszą, wysokimi temperaturami, które doprowadziły do przyspieszonych, ale i zarazem mniejszych plonów. Pozytywnym akcentem jest na pewno bardzo dobry stan fitosanitarny winogron, który zapowiada wina doskonałej jakości.



- Choć nie są obfite, zbiory w 2022 roku zostały w dużej mierze ‘uratowane‘ dzięki wysiłkom plantatorów winorośli. Niemniej jednak ten rok pozostaje wyzwaniem dla całego sektora: wzrost kosztów transportu, szkła, kartonu, produktów fitosanitarnych i energii jeszcze bardziej wzrost kosztów transportu, szkła, kartonu, produktów fitosanitarnych i energii jeszcze bardziej zwiększył i tak już wysokie koszty produkcji. Powoduje to jeszcze większą erozję marż dla producentów jeszcze bardziej. - Luca Rigotti, przewodniczący grupy roboczej Copa-Cogeca - producenci są zaangażowani w łagodzenie skutków zmian klimatycznych i ochrony środowiska. Winiarze i spółdzielnie wprowadzają innowacje i stosują dobre praktyki, które szanują środowisko odpady po przycinaniu, wydajne systemy nawadniania, ograniczone zabiegi fitosanitarne bez uszczerbku dla jakości naszych win.

Sytuacja w poszczególnych krajach:

  • Włochy: spodziewana jest stabilna produkcja w porównaniu z poprzednim sezonem,
    pomimo niekorzystnych zjawisk meteorologicznych, a mianowicie suszy i wysokich temperatur. Brak opadów ułatwił zwalczanie chorób grzybowych, zmniejszając tym samym liczbę wykonywanych oprysków.
  • Francja: W 2021 roku Francuzi odnotowali bardzo niskie zbiory spowodowane przez wiosenne przymrozki. W tym roku prognozowany jest wzrost produkcji o około 16,2%.
  • Hiszpania – susza i ekstremalnie wysokie temperatury mocno dały się w tym roku Hiszpanii we znaki. Braki wody były tak duże, że pojemność zbiorników wodnych spadła do 36,9% ze średniej, która wynosiła 55,6%.
  • Portugalia - spadek produkcji o ponad 9% wynikający z niedostatku wody i zbyt wysokiej temperatury. Winogrona w dobrym stanie fitosanitarnym, bez większych problemów ze szkodnikami czy chorobami.
  • Węgry – tutaj spodziewany spadek plonu nawet o 20%.
  • Austria – spadek o około 2,5%
  • Słowenia – produkcja wina zmniejszy się w tym roku o około 14%, względem roku 2021/22, który i tak był już niski, głównie ze względu na wiosenne przymrozki. Jeżeli porównać wynik Słowenii z tego roku do średniej z 5 lat to wynik jest niższy o 30%.
  • Holandia – dobra pogoda w Holandii znacznie ograniczyła problem z chorobami i szkodnikami Oczekuje się więc wzrostu produkcji wina na poziomie około 10%.
  • Grecja – W Grecji opady deszczu, które były dosyć intensywne sugerowały według prognoz spadek ogólnego plonu. Okazuje się, że mogą być jeszcze niższe.
  • Niemcy i Luksemburg – Tutaj zbiory nadal trwają, sytuacja w różnych regionach jest bardzo zróżnicowana i nie ma jeszcze dostępnych danych.
opr. Bernat Patrycja
Źródło: Copa-Coegca
Fot: envato.elements
19. kwiecień 2024 06:34