StoryEditor

Szkolenie dla Cykorii

03.03.2017., 10:58h

Grupa producentów surowca dla Cykorii miała na spotkaniu w Rojewie bardzo liczną reprezentację – ponad 200-osobową.

Główny technolog przetwórni Cykoria – Mirella Berendt przedstawiła bolączki, z którymi boryka się dział surowcowy przetwórni. Wskazała konsekwencje obecności w surowcu kamieni, kawałków pianki służącej do uszczelniania i innych zanieczyszczeń fizycznych, których nie są w stanie oddzielić sortowniki, nawet optyczne, gdyż surowiec, np. marchew barwi również elementy niepożądane. Prelegentka apelowała o uczciwość plantatorów i szczerość. – Jeśli zastosowaliście środek, który jest niedozwolony, tak jak np. tebukonazol w Ameryce, mówcie o tym, żeby nie cofnięto nam całej partii towaru. Ponadto tracimy wiarygodność. Od dwóch lat firma eksportuje susze do Japonii. Ten klient wymaga dostarczenia nazwisk plantatorów i substancji czynnych używanych środków ochrony roślin. Japończycy robią swoje badania. Przetwórnia nie chciałaby stracić tak trudno pozyskanego klienta. Pani Berendt podkreśliła również konieczność przestrzegania karencji.

W tym sezonie dla Cykorii będą uprawiane dwie odmiany marchwi Warmia F1 i Fidra F1 – poinformował Jarosław Wojtczak z firmy Rijk Zwaan. Uprawiana od lat ustalona odmiana Karotan nie znajdzie się w asortymencie przetwórni. Plantatorzy chcą uzyskiwać wyższe plony, jakie mogą zapewnić odmiany mieszańcowe. W zakresie odmian buraka ćwikłowego firma szczególnie poleca odmianę Monty F1, wyróżniającą się wysoką zawartością suchej masy, brixu i betanin.

Przedstawiciel firmy przypomniał parametry prawidłowo wykonanego zagonu do uprawy marchwi. Powinien mieć wysokość 25 cm, szerokość (u podstawy) 160 cm. Pole powinno być wcześniej zgłęboszowane. Jeśli marchew jest przeznaczona na rynek warzyw świeżych, wysiewa się ok. 1,4 mln nasion/ha, z przeznaczeniem dla przemysłu – ok. 800 tys. nasion/ha.

Cykoria skupuje również fasolę szparagową. Przedstawiciel firmy Floraland, współpracującej z przetwórnią Dariusz Jędrzejak przybliżył cechy odmiany zielonostrąkowej Venice. Jest to odmiana 73–74-dniowa. Tworzy strąki długości ok. 13 cm. Około 70% strąków ma średnicę 8–9 mm, pozostałe dochodzą do 10 mm.

Marcin Oleszczak z firmy Intermag omówił zalecenia stosowania w ochronie marchwi preparatów Bactim, zawierających bakterie ryzosferowe, bakterie wiążące azot, grzyby mikoryzowe i saprofityczne oraz promieniowce (opisane w poprzednim numerze WiOM). Rekomendował również zastosowanie preparatu krzemowego – Optysil, stymulującego wzrost roślin i ich tolerancję na stres. Optysil można mieszać z większością agrochemikaliów.

Dr Michał Raczkowski z Instytutu Ochrony Roślin przedstawił wyniki badań próbek warzyw pobranych przez inspektorów PIORiN w minionym roku (ogółem w Polsce). Wnioski nie napawają optymizmem. W surowcu warzywnym wykryto pozostałości 80 związków chemicznych. Aż 57% próbek marchwi zawierało pozostałości ś.o.r. To samo dotyczyło połowy badanych prób pietruszki, 65% prób selera i 12,5% pasternaku. Te dane mówią o pozostałościach ogółem. Ważne są jednak kolejne dane, tzn. przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości – NDP i pozostałości środków niedozwolonych. W tej grupie znalazło się m.in. ponad 26% prób marchwi i 13% prób selera.

Katarzyna Wójcik

 

 

17. kwiecień 2024 00:43