StoryEditor

TOP 5 polskich warzyw

03.08.2021., 00:00h

Co najchętniej jedli Polacy w lipcu? Jakiego popularnego warzywa jesteśmy największym producentem w Europie? Które cieszyło się 96 proc. zainteresowaniem w naszym kraju? A które pomagają w profilaktyce cukrzycy typu II?

Co najchętniej jedli Polacy w lipcu? Jakiego popularnego warzywa jesteśmy największym producentem w Europie? Które cieszyło się 96 % zainteresowaniem w naszym kraju? A które pomagają w profilaktyce cukrzycy typu II?

Młode ziemniaki nr 1

Najczęściej jadanym przez Polaków warzywem w lipcu, wg badań kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja." były młode ziemniaki. Konsumpcje tych warzyw deklaruje więcej niż dziewięciu na dziesięciu Polaków. Zostały niezaprzeczalnym hitem lipca. Trudno się dziwić, są one w końcu nieodłącznym elementem naszej tradycji kulinarnej, a jedocześnie źródłem wielu witamin i minerałów. Niestety, w tym roku areał uprawy ziemniaków w Polsce wynosi tylko ok 300 tyś ha, to o 28 tyś ha mniej niż w 2020r.

Po drugie - pomidor

Na drugim miejscu w rankingu najchętniej zjadanych warzyw uplasował się pomidor. Jest on niezwykle w Polsce lubianym warzywem. Jemy go praktycznie przez cały rok, jednak najsmaczniejszy jest i tak w sezonie letnim.  Choć do Polski dotarł dopiero pod koniec XV w,  jego popularność jest niepodważalna. Pod względem wielkości produkcji pomidora w Europie, ulegamy Hiszpanii, Włochom, Portugalii i Niemcom.

Ostatnie miejsce na podium – marchew

Trzecie miejsce w rankingu najczęściej jedzonych warzyw w lipcu zajmuje marchew. Wielkość produkcji tego warzywa na świecie wynosi 44,7 mln ton. W Polsce produkujemy ok 0,7 mln ton rocznie. Dzięki temu, jesteśmy 9 krajem pod względem wielkości produkcji marchwi na świecie. Wyprzedzają nas tacy giganci jak Chiny, USA czy Rosja.

Marchew jest bogata w składniki odżywcze. Dzięki nim wpływa pozytywnie na wzrok, przeciwdziała miażdżycy, pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. Ponadto pozytywnie wpływa na skórę, zwiększa produkcję kolagenu i pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II.

Sezon ogórkowy

Ogórek w lipcu zajął 4 miejsce, choć Polacy jedzą go cały rok. Jednakowoż w lecie zainteresowanie tym warzywem wzrasta. Wynika to między innymi z głęboko zakorzenionej potrzeby chomikowania, tj. zaprawiamy je na potęgę. Kiszone, konserwowe, pikle i przeciery, aby w zimie nie zabrakło ogórka na polskich stołach. Co więcej, z danych EUROSTAT-u wynika, że od 2000r, nieprzerwalnie jesteśmy leaderem produkcji ogórka w Europie.

Na końcu papryka

Papryka to ostatnie z pięciu najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Jemy ją praktycznie przez cały rok. Od niedawna krajowi producenci papryki, głównie z woj. Mazowieckiego rozpoczęli produkcje również pikantnych odmian, takich jak habanero, jalapeno, czy peperoncini. Czyżby kulinarne gusta naszych krajan się zmieniały?

Taki sam ranking został przeprowadzony w zeszłym roku. Wtedy nasze warzywne sympatie wyglądały bardzo podobnie. W tym roku jednak zjadamy więcej ogórka, papryki i kalafiora niż przed rokiem.

19. kwiecień 2024 13:53