StoryEditor

GUS: produkcja warzyw gruntowych wzrosła o 4 proc.

18.12.2020., 00:00h

GUS ocenia produkcję warzyw gruntowych na ponad 4,0 mln t. To o 4 proc. więcej w porównaniu ze zbiorami roku ubiegłego.

W 2020 r. mimo niekorzystnych warunków pogodowych to plony i zbiory wczesnych i średniowczesnych odmian warzyw były większe od tych z 2019 r.

- W całym okresie wegetacji warunki pogodowe nie były sprzyjające dla uprawy warzyw ciepłolubnych, w tym głównie pomidorów, papryki i ogórków gruntowych. Natomiast opady deszczu w lipcu, ciepła i słoneczna pogoda we wrześniu oraz korzystne warunki pogodowe w październiku sprzyjały wegetacji późniejszych odmian warzyw, głównie kapustnych i korzeniowych - ocenia GUS.

GUS zauważa, że okres jesienny charakteryzował się dużą ilością opadów, które sprzyjały poprawie warunków produkcji dla warzyw, w tym zwłaszcza kapustnych oraz buraków. 

- Duże opady spowodowały znaczne zwiększenie plonów z jednostki powierzchni dla upraw jesiennych. Natomiast występujący lokalnie nadmiar wody powodował ich gnicie - czytamy w rezultatach wynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych opublikowanych przez GUS.

Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) oszacowano w 2020 r. na 4,0 mln t, tj. na poziomie o ok. 4% wyższym od produkcji roku ubiegłego.

W porównaniu do roku 2019 zanotowano zwiększenie się produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza korzeniowych. Zbiory kapusty ocenione zostały na ponad 0,8 mln t, a kalafiorów na ok. 229 tys. t. Produkcję cebuli oszacowano na poziomie ok. 615 tys. t, a zbiory marchwi zostały ocenione na blisko 733 tys. t, natomiast produkcję buraków ćwikłowych oszacowano na ok. 313 tys. ton. Zbiory ogórków oceniono na blisko 229 tys. t, a pomidorów – na ok. 246 tys. ton. Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw została oszacowana na przeszło 934 tys. ton.
30. styczeń 2023 09:25