StoryEditor

Konferencja "Warzywa z Bronisz". Jak wygląda sprzedaż warzyw na największym rynku w Polsce?

03.02.2021., 00:00h

Podczas naszego seminarium z Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynkiem Hurtowym w Broniszach: "Warzywa z Bronisz – zdrowe, bezpieczne, certyfikowane" rozmawialiśmy m.in. o skutecznej sprzedaży warzyw na Rynku Hurtowym w Broniszach. 

Rynek Hurtowy w Broniszach funkcjonuje już od 25 lat. Jest największą giełdą rolną nie tylko w Polsce, ale także w Europie Środkowo-Wschodniej. Na 62 ha znajduje się 11 obiektów pod dachem i 1100 miejsc na placu, a co roku swoje produkty sprzedaje tam 20 tys. gospodarstw. Szacunkowa roczna sprzedaż owoców i warzyw na Rynku to prawie 1 mln 200 tys. ton. Obroty wzrastają szczególnie w sezonie owoców miękkich oraz w okresach przedświątecznych, kiedy na Rynek wjeżdża nawet 5-7 tys. pojazdów dziennie.

Warto przypomnieć, że w Polsce funkcjonuje jedynie 12 rynków hurtowych, Rynek w Broniszach jest najważniejszym ogniwem tradycyjnego kanału dystrybucji warzyw i owoców. 

O trendach w sprzedaży owoców i warzyw mówił Janusz Byliński, prezes zarządu Rynku Hurtowego w Broniszach. 

- Kupującymi są właściciele sklepów, handlujący na targowiskach i na bazarach oraz duże hurtownie. Zaopatruje się u nas także branża HoReCa. Mamy ponadto grupę eksporterów, którzy nawiązują kontakty na Rynku, co przekłada się na późniejsze transakcje już poza Rynkiem. Jest też grupa eksporterów obcokrajowców z Litwy, Łotwy i Estonii, którzy rocznie wywożą od nas ok. 77-80 tys. ton owoców i warzyw oraz grupa dostawców zaopatrujących sklepy w Wielkiej Brytanii – powiedział prezes Byliński.

Ocenił, że w ubiegłym roku zwiększyły się zakupy w mniejszych sklepach. 

- Jest to skrócenie drogi od pola do konsumenta za pośrednictwem rynku, bo towar zebrany z pola już dnia następnego trafia do konsumenta. Wykreowaliśmy modę na kupowanie polskich produktów – zaznaczył.

Podkreślił, że pandemia koronawirusa nie zmieniła wielkości sprzedaży. 

- W roku ubiegłym mechanizmy gospodarcze funkcjonowały bez większych zmian. Kryzys gospodarczy spowodowany epidemią koronawirusa, w porównaniu do innych branż, stosunkowo łagodnie obszedł się z Rynkiem Hurtowym, ale ucierpiały głównie firmy obsługujące sektor HoReCa oraz sektor kwiatowy – mówił prezes.

Za bezpieczeństwo żywności na Rynku, poza PIORiN i IJHARS, odpowiada MODR, UO Technologia Laboratorium, które przeprowadza badania owoców i warzyw na pozostałości oraz Agencja Celna nadzorująca prawidłowy obrót zagraniczny produktów.

- W 2020 ani jedna próbka nie miała przekroczonych norm pozostałości pestycydów i metali ciężkich – powiedział.

Z kolei Anna Kaszewiak, ekspert Rynku w Broniszach poinformowała, że również firmy działające na Rynku wykonują we własnym zakresie badania na pozostałości pestycydów i na obecność metali ciężkich. 

Sporym wyzwaniem jest także zagospodarowanie odpadów roślinnych w Broniszach. Rocznie powstaje tam 10 tys. ton odpadów z warzyw i owoców. 

Pożyteczne mikroorganizmy

- 12 lat temu wraz z firmą Probiotics przygotowaliśmy autorski program gospodarowania tymi odpadami. Opiera się on na segregowaniu u źródeł i biodegradowaniu z wykorzystaniem mikroorganizmów. Udało nam się w tym aspekcie osiągnąć sukces! 84 proc. odpadów jest biodegradowanych, a tylko 8 proc. trafia na wysypisko – powiedział Krzysztof Karpa, dyrektor Biura Administracji Rynku w Broniszach.

Zapraszamy do oglądania wystąpienia Prezesa Rynku w Broniszach poniżej!
30. styczeń 2023 14:00