StoryEditor

Sposoby pakowania młodych warzyw

25.05.2021., 00:00h

Wszystkie młode warzywa mają cienką skórkę, delikatną tkankę, odznaczają się wysoką intensywnością oddychania i należą do grupy warzyw nietrwałych. Trzeba je traktować z dużą ostrożnością.

Najwcześniej w nowym sezonie wiosną w sprzedaży ukazują się sałata, rzodkiewka, pomidor, młoda marchew, ogórki, szczypiorek, nać pietruszki, cebula z dymki. Po zbiorze warzywa te szybko więdną, starzeją się i gniją.

Pakując warzywa do skrzynek czy kartonów, należy układać je jedną lub dwiema warstwami, aby nie narażać na zgniecenia i zaparzenia. Opakowania transportowe powinny odpowiednio zabezpieczyć towar przed uszkodzeniami mechanicznymi. Wnętrze opakowań zbiorczych często wykłada się dodatkowo folią, aby zabezpieczyć towar przez zbyt intensywną transpiracją. W handlu już można spotkać specjalne wykładki foliowe do skrzynek i kartonów, jak i nakładki zabezpieczające warzywa przed więdnięciem. Zastosowanie ciemnych i nieprzezroczystych folii poleca się do młodych warzyw wrażliwych na działanie światła, jak szparagi białe czy cykoria.
Dobrym rozwiązaniem w handlu nowalijkami są opakowania jednostkowe, o małej pojemności, stanowiące integralną część zakupu. 


Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!

16. kwiecień 2024 07:25