StoryEditor

Dynie mogły wymrzeć

27.11.2015., 10:12h
Dynie, tykwy, kabaczki są powszechnie uprawiane. Nigdy byśmy mogli nie poznać tych roślin, gdyby nasi przodkowie w porę ich nie udomowili. 

Obecnie dyniowate są szeroko znane. Istnieją jednak gatunki z rodzaju Cucurbita, np. niektóre z dyń, które mogły nie dotrwać do naszych czasów.

Naukowcy z Pennsylvania State University oraz University of Warwick przeprowadzili badania na 91 roślinach, zarówno starych jak i współczesnych, dziko występujących oraz uprawnych. Okazało się, że bardzo trudno znaleźć, w naturalnym środowisku, dzikie odmiany, z których wyprowadzono obecne formy uprawne.

Badacze stwierdzili, że około 10 tys. lat temu wymarły dzikie odmiany dyni, charakteryzujące się gorzkim smakiem. To wydarzenie zbiegło się w czasie z wyginięciem dużych roślinożerców, dla których wspomniane rośliny stanowiły pokarm. Zwierzęta rozsiewały nasiona wraz z wydalanymi odchodami.

Na podstawie analiz genetycznych naukowcy dowiedli również, że mniejsze ssaki mocniej odczuwają gorzki smak, dlatego nie żywiły się dzikimi dyniami. Specjaliści przypuszczają, że gdyby człowiek nie rozpoczął uprawy dyni 10 tys. lat temu, dzisiaj wiele odmian, a może nawet gatunków byłoby nieznanych.   mk

 źródło: PAP

23. kwiecień 2024 16:46