StoryEditor

Nowa malinowa odmiana pomidora i wyzwania na rynku szklarniowym

07.09.2022., 00:00h

Nowa odmiana pomidora, wyzwania rynku szklarniowego i zasady postępowania w przypadku wykrycia wirusa ToBRFV to tematy wrześniowego spotkania firmy De Ruiter/Bayer w Warszawie.

Nowość Premium w rodzinie Muchooo

Do rodziny Muchoo dołącza nowa odmiana. To pomidor malinowy Tatemaru Muchoo (DRTG4839). Należy do segmentu premium – o wysokich walorach smakowych, jakościowych i plonotwórczych.

 
fot. Zespół De Ruiter, od lewej: Anna Wojciechowska, Marta Jesionek, dr Katarzyna Tykarska-Duchovska, Grzegorz Fic, Maria Lis, Paulina Janicka i Jan Kemper.

Owoce wyróżniają się bardzo dobrym smakiem (wysoki Brix) i aromatem. Potwierdzają to badania prowadzone w Polsce przez niezależne firmy na dużej grupie konsumentów. Owoce mają atrakcyjny, malinowy kolor wewnątrz i na zewnątrz i długą szypułkę. Charakteryzują się długą trwałością pozbiorczą. Zachowują przy tym jędrność i smak. Są rozmiarze BB/BB+, lekko spłaszczone i żebrowane. Rośliny mają silny wigor i otwarty pokrój. Są bardzo plenne – dają wysoki plon handlowy. Odmiana ma wysoką tolerancję na suchą zgniliznę wierzchołków owoców i jest odporna na mączniaka prawdziwego. Owoce nie mają żółtych przebarwień.

 

 Tatemaru Muchoo przeznaczona do upraw standardowych i doświetlanych (w takiej produkcji owoce nie tracą na smakowitości) w nowoczesnych, wysokich szklarniach. Do szczepienia zalecana jest podkładka Maxifort lub Equifort (chociaż szczepienie nie jest konieczne). Ta druga to nowa podkładka o silnym wigorze. Owoce szybciej się wybarwiają i są gotowe do zbioru, a jest to ważne szczególnie na początku sezonu.

ToBRFV, czyli jak duże jest zagrożenie?

O tym wirusie wielu producentów już słyszało, na szczęście nie ma w Polsce wiele ognisk tej choroby.

– W Holandii jest on od 4 sezonów, ponad 50 % szklarni jest albo było zainfekowanych – mówił Jan Kamper (De Ruiter). – Jednak ten czas pozwolił nauczyć się producentom zapobiegać porażeniu i odpowiednio prowadzić uprawę.

  • Na liściach jest mozaika i zniekształcenia - wypukłości w formie bąbli, liście sa nitkowate, paprotkowate.
  • Na szypułce widoczne są przebarwienia wiązek przewodzących w wczesnej fazie rozwoju owoców.
  • Końcówki szypułki zasychają i brązowieją.
  • Owoce są mniejsze, mają nierówną powierzchnię, na której są blade plamy lub/i nekrozy.
  • Owoców ogólnie jest mniej i są niehandlowe.
  • Zanim jednak objawy będą widoczne na owocach pojawią się marmurkowate przebarwienia na wierzchołkach.

Objawy nasilają się w okresie stresu – latem podczas upału i zimą podczas mrozów. Występowanie i nasilenie objawów różni się w zależności od wieku rośliny i momentu zainfekowania. Symptomy pojawiają się po 12–18 dniach po zainfekowaniu.

Trzy zasady walki z wirusem

Pierwsza rzecz to prewencja, czyli zapobieganie wniesieniu wirusa do szklarni. Jeśli zostanie on już wykryty to jak najszybciej trzeba podjąć działania polegające na restrykcyjnej higienie. Po zakończeniu sezonu konieczna jest bardzo dokładna dezynfekcja (w DeRuiter Experience Center trwa 5 tygodni).

 


Marta Szyperek

 

25. kwiecień 2024 05:31