StoryEditor

Pomidor w kokosie, papryka w gruncie – pokaz odmian Hazera i PNOS

31.08.2022., 00:00h

Do wyboru do koloru, można by rzec, obserwując bogactwo odmian pomidora i papryki przedstawione w szczecińskim Centrum Kształcenia Rolniczego, a pochodzące jedynie z dwóch firm – Hazera i PNOS Ożarów Maz.

– W minionym roku postanowiliśmy, że założenie pomidorowo-paprykowe 2022 będzie bardzo różnorodne – przypomniał Andrzej Fidos, kierownik warsztatów szkolnych Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie.


Połączenie w jednej szklarni 30 odmian pomidora od typu Bawole Serce po koktajlowe i 10 odmian papryki o zróżnicowanych wymaganiach, z pewnością nie oddaje potencjału tychże, uprawianych w warunkach dopasowanych ściśle do każdej kreacji. Jest jednak podpowiedzią dla mniejszych gospodarstw, zaspokajających zróżnicowane gusta klientów, bardzo często dokładnie spersonalizowanych. Czyż kosz zaprezentowany na zdjęciu nie jest zachętą dla nawet najbardziej wymagających? Co pomidor to inny wygląd i smak.

30 odmian pomidora

Nasiona pomidora wysiano do podłoża Kronen do warzyw 4 kwietnia br. Docelowo dla pomidora przeznaczono powierzchnię 320 m2. Ogrzewanie zakończono 20 kwietnia. Sadzenie rozsady – 830 sztuk roślin – w 10 rzędach prowadzono przez dwa dni – 10–11 maja do mat z włókna kokosowego o wymiarach 8 × 20 × 100 cm (był to ich drugi cykl uprawy).


fot.  Dariusz Kacprzak (PNOS Ożarów Maz.) prezentuje odmianę Monte Orange.

Rośliny prowadzono na jeden pęd (z usunięciem wszystkich pędów bocznych przez cały okres uprawy) do wysokości drutu. Główny przewodnik ogłowiono 1–5 sierpnia – odrosty usuwano dwukrotnie. Nie korygowano liczby zawiązków w gronach. Zainstalowano jeden miniul trzmieli. Dwukrotnie – w końcu lipca i na początku sierpnia – usuwano liście w celu doświetlenia gron.
Na początku sezonu włączano nawadnianie co 2–3 godziny, później, podczas owocowania i słonecznej pogody co 60 min – pH pożywki 5,5–5,8; EC pożywki 2,2–2,4 mS/cm (sterownik MONO-Mix).

Stosowano:

  • Kristalon pomarańczowy 6-12-36 + 3 MgO + micro,
  • saletrę wapniową CALCINITTM i kwas azotowy 38%.
  • Dolistnie wykonano jeden zabieg mikroskładnikowy Super 5+ w stężeniu 0,2% na przełomie lipca i sierpnia.

Nie podejmowano żadnej ochrony chemicznej. Posiłkowano się jedynie metodami biologicznymi. Przędziorek chmielowiec był zwalczany poprzez dwie (po 4000 sztuk dorosłych osobników zmieszanych z wiórkami) aplikacje dobroczynka szklarniowego (Phytoseiulus persimilis). W walce z mączlikiem szklarniowym wykorzystano dobrotnicę szklarniową (Encarsia formosa) – dwie aplikacje po 3000 sztuk dorosłych osobników. Pierwszy zbiór miał miejsce 18 lipca.


fot. Wiesław Jakubowski (Hazera).

10 odmian papryki

W kolekcji na 320 m2 były odmiany różnych typów:

  • Lores;
  • Tomelloso;
  • Gigant;
  • Navigator;
  • Bihar;
  • Fokusz;
  • Maestral;
  • Mito;
  • Abadia;
  • Ramonete.

Nasiona wysiano 31 marca, rozsadę wysadzono wprost do gruntu 25 maja (640 roślin). Rośliny prowadzono do rozwidlenia na jeden pęd (z usunięciem wszystkich pędów bocznych). Główne pędy, a następnie 2–3 wiodące pędy boczne wiązano do sznurków pionowych, przymocowanych do drutów rozciągniętych nad rzędami. Usunięto zawiązki owoców obciążające rośliny przy rozwidleniu. Pielęgnacja nie była wykonywana regularnie (brak obsługi).
Na początku sezonu paprykę nawadniano co 2–3 godziny, podczas owocowania i słonecznej pogody co 60 min. Odczyn – pH pożywki wynosiło 6,0–6,5, EC pożywki 1,5–1,8 mS/cm (nawozy jak dla pomidora).
Dwukrotnie zaaplikowano po 4000 sztuk dorosłych osobników dobroczynka szklarniowego (zwalczanie przędziorka chmielowca) zmieszanych z wiórkami. Wykonano jeden zabieg przeciw zmienikom 0,4-proc. Mospilanem 20 SP.
Pierwszy zbiór korygujący wykonano 12 lipca. Zbiory właściwe są planowane od 26 sierpnia, po 12 tygodniach od posadzenia.


fot. Małgorzata Dobrodziej z Gospodarstwa Ekologicznego Dobrodziej obecna na spotkaniu prezentuje sprawdzone w swoim gospodarstwie odmiany papryki – Navigator i Lores.

Plonowanie pomidora

Liczba kilogramów zebranych z jednej rośliny poszczególnych odmian w okresie od 18 lipca do 22 sierpnia:

  • BPK 16021 – 3,7 kg;
  • EXP 44395 – 3,5 kg;
  • Tamaris – 3,0 kg;
  • BPK 16015 i Gourmandia po 2,9 kg;
  • Buffalopink – 2,9 kg;
  • Pink Sky i Runner po 2,8 kg;
  • Monterosa – 2,7 kg;
  • Loara i Bonusia i Dossimo i Monte Orange i Aphen po 2,6 kg;
  • Gourmansun – 2,5 kg;
  • Byelsa – 2,4 kg;
  • Cabosse – 2,25 kg;
  • Clarosa i Plenorange i Mulan po 2,2 kg;
  • Honey Moon – 2,0 kg;
  • Meryva – 1,9 kg;
  • Minirosamunda – 1,8 kg;
  • Cupidissimo – 1,7 kg;
  • V-633 – 1,6 kg;
  • Summer Sun i Clavellina po 1,5 kg;
  • V-632 – 1,4 kg;
  • Ferdinand – 1,3 kg;
  • Jangcy – 1,2 kg.

Najwcześniejsze w tym doświadczeniu okazały się: BPK 16021, Gourmandia i Monterosa. Tuż za nimi: Pink Sky, Clavellina, BPK 16015, Mulan.
Największą siłę wzrostu wykazały: Clarosa, Meryva, BPK 16021, Gourmandia, Monterosa. Na drugim miejscu uplasowały się Mulan, Ferdinand, Cupidissimo.

Plonowanie papryki

Plony uzyskane do dnia spotkania (25 sierpnia) z poszczególnych odmian:

  • Maestral – 10 kg;
  • Navigator – 9,5 kg;
  • Tomelloso – 8,5 kg;
  • Lores – 7,5 kg;
  • Gigant – 5,5 kg;
  • Bihar i Ramonete i Fokusz po 4,5 kg
  • Z roślin odmian Abadia i Mito do 25 sierpnia nie zebrano jeszcze plonów.


28. listopad 2022 14:00