StoryEditor

Wszechstronni z Baborowa. Z wizytą w gospodarstwie p. Gwoździów

13.05.2021., 00:00h

Łączą produkcję polową z osłonową. Nie tylko w celu wydłużenia okresu podaży poszczególnych gatunków warzyw, ale również zmniejszenia ryzyka produkcji. W minionym roku przeżyli w Baborowie powódź.

Państwo Gwoździowie łączą produkcję warzyw pod osłonami z polową. Na osłony składają się 3000 m2 szklarni (dwa obiekty) oraz 2800 m2 tuneli Farmer. Ich powierzchnia wzrosła o tysiąc metrów w tym roku. Od razu po ustawieniu zostały zagospodarowane, żeby wykorzystać jak największą część sezonu. – Posadziliśmy sałatę masłową, kalarepę, kapustę i wysialiśmy koper – mówi pan Mariusz. Od lat jesteśmy wierni jednej odmianie Omega. Rośnie stosunkowo szybko, ma jasnozielone liście, dobrze wypełniające główkę. Na metrze sadzimy 16 sztuk, w tym roku 20 stycznia. Było wiele dni pochmurnych, więc wzrost następował wolniej. Zbiór zaczęliśmy przed Wielkanocą.

Ogórek Meleas

W szklarni jak co roku rośnie ogórek odmiany Meleas, tworzący owoce długości 20–24 cm, lekko żebrowane, z połyskiem. Był posadzony 13–14 stycznia. Rozsada do tych pierwszych nasadzeń pochodzi z firmy Mularski, na kolejne terminy gospodarze produkują u siebie (w multiplatach 180- i 260-komórkowych, tylko sałaty w doniczkach ziemnych). 

fot. Katarzyna Gwóźdź na początku kwietnia br.

Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!

20. kwiecień 2024 04:16