StoryEditor

Czy szczepione warzywa wyprą tradycyjne rozsady?

26.01.2022., 00:00h

Szczepienie pomidorów w uprawie przedłużonej to procedura standardowa. W przypadku ogórka i papryki uprawianych tradycyjnie to alternatywna metoda poprawy zdrowotności. Oprócz tego rośliny lepiej plonują. Jakie podkładki będą najlepsze?

Dlaczego warto szczepić rozsadę warzyw?

Jest wiele powodów, dla których warto szczepić rośliny. Silny, zdrowy system korzeniowy podkładki, który łatwo się regeneruje, są to cechy szczególnie ważne w uprawie całorocznej, gdzie rośliny są narażone na liczne niekorzystne warunki stresowe. W takich uprawach roślina szczepiona daje lepsze rezultaty niż nieszczepiona.

Na skuteczność procesu i jakość szczepionej rozsady ma istotny wpływ m.in. higiena, precyzja wykonania i połączenia miejsc szczepienia roślin oraz kontrola środowiska – optymalna temperatura, światło i wilgotność. Nie każdy producent jest w stanie zapewnić takie warunki. Wówczas lepszą decyzją jest zakup gotowej rozsady.

Jaka metoda sprawdza się przy szczepieniu ogórka?

Metoda szczepienia w boczną szparę stosowana była i jest nadal, w szczepieniu ogórka na odpornej podkładce z dyni figolistnej (Cucurbita ficifolia). Rośliny ogórka szczepi się w początkowej fazie wzrostu, gdy podkładka i ogórek mają tę samą grubość pędu oraz ogórek ma wykształcony pierwszy liść, a dynia jego zaczątek. W tym celu nasiona ogórka wysiewa się o 3–4 dni wcześniej. Łodygę dyni nacina się od góry w dół, na wysokości 1–1,5 cm od liścieni, do połowy grubości pędu, a łodygę ogórka w kierunku odwrotnym, kończąc w odległości 2 cm od liścieni. Po połączeniu roślin, liścienie ogórka są nad liścieniami dyni. Obie rośliny w miejscu szczepienia łączy się paskiem folii lub specjalnym klipsem i sadzi do doniczek na taką głębokość, aby miejsce szczepienia było około 2 cm od podłoża. Po 7–9 dniach odcina się pęd dyni nad miejscem szczepienia, a po 14 dniach odcina się korzeń ogórka pod miejscem szczepienia. Metoda ta stosowana była przez ogrodników w poprzednim wieku w szczepieniu pomidora.

Szczepienie roślin w fazie siewek - metoda japońska

To metoda szczepienia, która jest obecnie powszechnie stosowana u pomidora, ale także u innych gatunków. Polega na szczepieniu roślin w fazie siewek. W tej metodzie podkładka i zraz przycinane są pod kątem 45° i po połączeniu za pomocą silikonowego klipsa, umieszczane w warunkach wysokiej wilgotności powietrza, aż do momentu zrośnięcia się zrazu z podkładką. Etapy tego procesu są opisane w numerze 12/2021 WiOM.

W przypadku prowadzenia rozsady na dwa pędy należy wierzchołek rośliny uprawnej uciąć za liścieniami lub za drugim liściem właściwym. Szybciej i łatwiej można wyprowadzić pędy boczne z kątów liści niż z kątów liścieni. Specyfika odmiany ma również znaczenie dla łatwości uzyskania pędów bocznych. Odmiany, które w uprawie nie wytwarzają mocnych pędów bocznych, na ogół trudno produkują takie pędy także w fazie rozsady. Z tego powodu najczęściej stosuje się drugi sposób wyprowadzenia pędów bocznych w fazie rozsady. 

W pozostałej części artykułu przeczytasz:
czy można przygotować szczepioną rozsadę papryki
jak szczepioną rozsadę przygotowują największe firmy
jak dbać o rozsadę po szczepieniu
jakie podkładki wykorzystać do szczepienia ogórka

Autor: dr hab. Katarzyna Kowalczyk SGGW w Warszawie, Marta Szyperek

fot. Szyperek, GPR Krasoń, Rozsadnik

Artykuł pochodzi z czasopisma Warzywa i Owoce Miękkie nr 1/2022. Jeśli chcesz przeczytać więcej interesujących artykułów, kliknij okładkę i zamów prenumeratę!

19. kwiecień 2024 11:36