StoryEditor

Koper włoski - Fenkuł - kiedy zasiać, kiedy zbierać?

26.07.2022., 00:00h

Czym różni się koper włoski od popularnego kopru ogrodowego? Chociażby tym, że potrafi osiągnąć wysokość nawet 2 metrów. Końcówka lipca to natomiast ostatnia szansa na jego wysianie w przydomowym ogrodzie. Jakich warunków potrzebuje do wzrostu? Jakie odmiany najlepiej wybrać? 

Mowa o koprze włoskim, którego częścią jadalną jest zgrubienie i mięsista podstawa ogonków liściowych. Koper włoski zawiera wiele witamin i soli mineralnych, ale najbardziej znany jest matkom. Stosują go bowiem w diecie niemowląt do regulacji trawienia. Seniorom zaś poprawia samopoczucie i odmładza.

Druga połowa lipca to ostatni dzwonek, by wysiać nasiona tego ciekawego warzywa. Nasz koper ogrodowy to rośliny dorastające do 30 cm wysokości. Koper włoski bije go wysokością na głowę, osiągając niekiedy 200 cm, a zarówno zgrubienia, jak i pędy czy piórka znajdą zastosowanie w kuchni – także ze względu na jego anyżowy aromat.

Na jakim stanowisku najlepiej siać fenkuł? 

Koper włoski, inaczej fenkuł, najlepiej rośnie w miejscach osłoniętych od wiatrów, ciepłych, na glebach średnich, zasobnych w próchnicę, o lekko zasadowym odczynie. Potrzebuje dużo słońca. Pod jego uprawę nie nadają się gleby ciężkie, gliniaste ani lekkie piaszczyste. Można go uprawiać w drugim roku po oborniku, gdyż nie wymaga świeżych nawozów organicznych. Tuż przed siewem podaje się nawozy mineralne zawierające potas i fosfor, a tuż po wschodach nawozy azotowe w dawce 50 g/10 m².

Najlepsza pora wysiewu kopru to czerwiec – lipiec, choć wcześniejszy siew, np. w maju, też jest możliwy. Nie jest jednak polecany, gdyż rośliny mają tendencję do wybijania w pędy kwiatostanowe. Uprawia się go głównie jako poplon. Nasiona wysiewa się w rzędy odległe o 30 do 40 cm, a gdy siewki wytworzą dwa liście właściwe, rośliny przerywamy, pozostawiając je co 20 cm w rzędzie.

Rozsada kopra włoskiego musi być wysadzona do końca lipca

Można także uprawiać go z rozsady, ale wówczas wyzwaniem jest jego sadzenie. Produkcja rozsady trwa około 4 tygodni, a wysiew nasion powinien być wykonany najpóźniej w pierwszym tygodniu lipca i do końca lipca rośliny powinny trafić na miejsce stałe. Rozstawa sadzonych roślin powinna mieć powierzchnię 30 × 20 cm. Należy uważać, by podczas sadzenia jego długie korzenie nie ulegały zawinięciu. Muszą być umieszczone pionowo w glebie. Gdy zgrubienie osiągnie około 5 cm średnicy, rośliny należy obsypać warstwą ziemi, dzięki czemu uzyska się wybielone ogonki o delikatniejszym smaku. Ważne, by podczas całego okresu wegetacji utrzymywać podłoże spulchnione i regularnie nawadniane.

Kiedy zbierać fenkuł i jak go przechowywać? 

Rośliny nadają się do zbioru, gdy ich zgrubienia osiągną wielkość pięści. Rośliny wykopuje się z ziemi i obcina korzenie tuż pod zgrubieniem. Jeśli zapowiadane są spadki temperatur do wartości poniżej zera, zagony z koprem przykrywamy warstwą liści, które zagarniamy z międzyrzędzi w ten sposób, aby uchroniły zgrubienia. Przed silnymi mrozami rośliny muszą trafić do chłodnego pomieszczenia, gdzie będą przechowywane przesypane wilgotnym piaskiem. Przed przechowywaniem należy liście kopru obciąć około 10 cm powyżej zgrubień. Jeśli chcemy, aby koper przezimował w gruncie, należy go okryć słomą. Często zdarza się jednak, że przemarza.

Jakie odmiany kopru włoskiego wybrać?

Możemy pokusić się o samodzielne wyprodukowanie nasion. Do tego celu należy wybrać dwie bądź trzy rośliny z okazałym zgrubieniem. Wyjmujemy je z dużą bryłą ziemi z gruntu i przechowujemy w miejscu, gdzie panuje temperatura powyżej 0°C. W kwietniu wysadzamy rośliny w miejscu osłoniętym i słonecznym. Zawiązane i dojrzałe nasiona zbieramy do września.

Do uprawy polecana jest odmiana Fino F1 do wysiewu w gruncie od maja do sierpnia. Amigo tworzy zgrubienie i zielone liście. Bronze ma brązowozielone zabarwienie, a Orion tworzy liście zielone.

W ostatnich latach bardzo modne stają się odmiany kopru włoskiego o czerwonych listkach

Małgorzata Wyrzykowska
fot. envatoelements

08. maj 2024 06:03