StoryEditorSPOTKANIA WiOM

Jesteś przetwórcą owoców i warzyw? To spotkanie jest dla Ciebie!

04.11.2022., 08:30h

Oferta parku maszynowego do przetwórni, Rolniczy Handel Detaliczny, wymagania sanepidu i doświadczenia praktyków, a to wszystko podczas naszego spotkania „Zbierasz i przetwarzasz” organizowanego przez miesięcznik WiOM, Warzywa i Owoce Miękkie, Sad Nowoczesny oraz InHort Instytut Ogrodnictwa.

Zbierasz i przetwarzasz! Spotkanie dotyczące przetwórstwa warzyw i owoców w gospodarstwie.

Gdzie odbędzie się spotkanie? 

Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa – PIB, ul. Rybickiego 15/17, 96-100 Skierniewice. 15 listopada 2022 r., godzina 10:00.

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 10:00, wtedy też prof. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – PIB i dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO-PIB oraz Katarzyna Wójcik – redaktor naczelna WiOM, przywitają uczestników.

image

Na spotkanie zapraszają

FOTO: fot. Pwr

Tematy przygotowane dla uczestników:

  • Co mogę w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego? Czyli przepisy dotyczące RHD i przetwórstwa w gospodarstwie – Barbara Sazońska, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
  • Rozpoznawalność znaku towarowego Produkt Polski i możliwości jego stosowania – Janusz Ciesielski – dyrektor oddziału terenowego KOWR w Łodzi.
  • Spełniam wymagania sanepidu – newralgiczne, kontrolowane zasady działania przetwórni w gospodarstwie – Dorota Rosińska – PSSE w Skierniewicach.
image

Baner wydarzenia

FOTO: fot. Pwr

Będzie można również posłuchać, co do powiedzenia mają praktycy:

  • Budowanie marki – Emilia Sznajder Kiszonki z Doliny Baryczy;
  • Przetwórnia i sklep w gospodarstwie ekologicznym – gospodarstwo Dobrodziej;
  • Sprzedaż bezpośrednia „Dębski Sad”;
  • Gospodarstwo Dudek – „Jabłko, gruszka czy pietruszka”;
  • Anna i Dariusz Urlikowie – przetwórstwo i sprzedaż owoców jagodowych;
  • Borówka z Mazur – Agnieszka Wolska i Wojciech Socharski;
  • Produkcja i przetwórstwo warzyw ekologicznych – Jolanta i Piotr Woźniccy

Następnie odbędzie się część praktyczna, pod kierunkiem Sebastiana Siarkowskiego – kierownika centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych:

  • pokaz tłoczenia soku z jabłek;
  • pokaz wytworzenia chipsów z marchwi;
  • pokaz produkcji musu z dyni.

Kolejny punkt programu to promocja odmian w stanie surowym i po przetworzeniu:

  • wystąpienia przedstawicieli firm nasiennych i szkółek.

Oferta parku maszynowego do przetwórni w gospodarstwie.

Zapraszamy do zapisów TUTAJ

Partnerzy spotkania:

 

image

Partnerzy spotkania

FOTO: fot. Pwr
25. listopad 2022 18:22