StoryEditorPolowe Pepper Cafe

Polowe Pepper Cafe - jakie odmiany papryki wybrać do przetwórstwa?

24.11.2022., 10:30h
dr Piotr Bucki<br/>fot. Buckidr Piotr Bucki
fot. Bucki

To polowa edycja spotkania paprykowego, organizowanego przez markę Seminis (w połowie września) w Kajetanówce (woj. lubelskie) w gospodarstwie Andrzeja Lewczuka. Uczestniczył w nim również Henryk Zając – jeden z prekursorów uprawy papryki polowej w Polsce.

Sprawdzone odmiany papryki do przetwórstwa

Jedną ze sprawdzonych odmian uprawianych do przetwórstwa jest King Arthur typu czerwony blok. To bardzo generatywna i tworząca dużo owoców odmiana. Jest szczególnie ceniona za wczesność. Ścianka owoców osiąga ok. 9 mm grubości, a skórka jest tolerancyjna na mikrospękania.

image

Na cele przemysłowe dobrze nadaje się odmiana King Arthur.

FOTO: fot. Bucki

Bardzo wysoką wydajność z hektara można uzyskać, uprawiając odmianę Aristotle, która wyróżnia się dużym plonem ciężkich owoców.

Nowością odmianową o czerwonych owocach typu blok jest Playmaker. Pod względem dojrzewania i ciężkości owoców jest zbliżona do Aristotle, jednak są one lekko wydłużone. Rośliny mają kompaktowy pokrój, bardzo dobrze się krzewią i okrywają liśćmi owoce, chroniąc je przed oparzelizną słoneczną. Wyróżnia się stabilnym plonowaniem również w niekorzystnych warunkach uprawowych. Ma szeroki pakiet odporności, w tym na 10 ras Xanthomonas – sprawcy bakteryjnej plamistości papryki i pomidora.

Dobra odmiana jest podstawą uprawy

Mówi Henryk Zając, specjalista od polowej uprawy papryki.

Papryka w Polsce łącznie jest uprawiana na powierzchni ok. 2500 ha, przy czym jest jej mniej więcej po połowie w tunelach i odkrytym gruncie. Pod względem wartości produkcji towarowej i wartości surowca papryka ustępuje jedynie kapuście. Z kolei z 1 ha powierzchni produkcji papryki polowej można uzyskać dochód brutto, równoznaczny z dochodem fasoli szparagowej uprawianej na powierzchni nawet 10–15 ha. Przez kilka następnych lat wciąż będzie niedobór tego warzywa, co powinno znaleźć odzwierciedlenie w opłacalności produkcji.

Dobra odmiana jest podstawą uprawy, np. Red Mountain jest polecana do uprawy na systematyczne dostawy, i która dojrzewa wcześniej niż King Arthur o ok. 10 dni. Trzeba jednak jej zapewnić dobre stanowisko i nawadnianie. Wówczas 100% plonu jest zagospodarowane, ponieważ zdąży dojrzeć przed przymrozkami. Warto wcześniej zamówić rozsadę papryki, by ewentualnie móc ją krótko przetrzymać we własnym gospodarstwie, np. w tunelu i szybko posadzić, gdy tylko będą sprzyjające warunki pogodowe. Podczas przetrzymywania rozsady warto dogrzewać rośliny od dołu (tak, aby temperatura wokół systemu korzeniowego nie spadła poniżej 12°C) i opryskać chelatami fosforowymi.

Papryka jest bardzo wrażliwa na niedobór wapnia, toteż aby rośliny nie odczuwały skutków jego niedoboru, w glebie powinno znajdować się minimum 1000 mg tego pierwiastka przy pH ok. 5,5. Warzywo to nie lubi zasadowego odczynu. Dolistne stosowanie saletry wapniowej, oprócz korzystnego ograniczenia wystąpienia suchej zgnilizny wierzchołków owoców, wpływa na wzrost wegetatywny i opóźnia dojrzewanie owoców. Częste opady jesienią utrudniają walkę chemiczną z chorobami. Z bardzo dobrym skutkiem zapobiegawczym m.in. przeciwko szarej pleśni i zgniliźnie twardzikowej działają preparaty mikrobiologiczne, oparte m.in. na pożytecznych bakteriach Bacillus subtilis i Bacillus megaterium. Przeciw mokrej zgniliźnie bakteryjnej owoców zalecałbym przede wszystkim profilaktykę i unikanie przenawożenia azotem.

W uprawie papryki polowej o dłuższym okresie wegetacji problemem może być opóźnione dojrzewanie owoców. Obecnie nie można stosować do wybarwiania niedozwolonych środków. Trzeba jedynie zwiększyć nawożenie potasowe, kosztem azotu, przyspieszające wytwarzanie barwnika. Ponadto w przypadku trudnych warunków pogodowych można też zerwać nie w pełni dojrzałe owoce i przechować je w cieplejszych warunkach, poprzez okrycie skrzynek np. słomą pszenną lub włączenie nagrzewnicy.

Kiedy rozpoczyna się zapotrzebowanie na rozsadę papryki?

Zapotrzebowanie na rozsadę papryki zwłaszcza od 2019 r. systematycznie rośnie. Dlatego też terminowe zamówienia na maj lepiej jest składać już na początku lutego, tak aby rozsada przyjechała w pierwszym tygodniu miesiąca z możliwością przechowania jej na optymalny termin sadzenia.

– Najlepiej przyjmuje się 6-tygodniowa rozsada, która charakteryzuje się zarówno dobrze rozbudowanym systemem korzeniowym jak i silną częścią nadziemną – mówiła Aleksandra Wronka (GPR Krasoń). Średni koszt najbardziej popularnej rozsady na potrzeby założenia 1 ha uprawy wynosi 14 tys. zł (ok. 10% więcej niż w roku ubiegłym).

image

Aristotle odmiana sprawdzona od lat.

FOTO: fot. Bucki

Nawożenie papryki

Do stosowania posypowego na ok. 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady Hubert Tabor (Yara) polecał bezchlorkowy nawóz YaraMila Complex oraz nawozy wapniowe YaraLiva Nitrabor (z borem) oraz Unika Calcium (z azotem i potasem).

Z uwagi na płytki system korzeniowt zaleca się nawożenie papryki nawozami posypowymi w myśl reguły często, a mało, podczas zabiegów mechanicznego zwalczania chwastów. W fertygowanej uprawie papryki gruntowej na ogół mniejszą uwagę skupia się na EC pożywki. Najłatwiejszym sposobem prostej fertygacji jest rozpuszczenie nawozów w dawce 1–2,5 kg/1000 l wody. Trzeba pamiętać, że w tygodniach o największym natężeniu nawożenia fertygacyjnego, trzeba wprowadzić do gleby około 50 kg nawozów rozpuszczalnych na hektar. Z kolei do stosowania dolistnego w fazie wybarwiania się i dojrzewania owoców bardzo dobrze sprawdza się płynny chlorek wapnia w postaci nawozu YaraVita Stopit.

image

Papryka Playmaker.

FOTO: fot. Seminis
image

Playmaker osiąga grubość ścianki 8 mm.

FOTO: fot. Bucki

Wspomaganie roślin i rozwoju systemu korzeniowego

Rozsada papryki w gospodarstwie Andrzeja Lewczuka przed wysadzeniem została potraktowana preparatem BlackJak (250 ml/100 l wody) wraz z podlewaniem (można również zanurzać całe multipalety). Środek ten poprawia rozwój systemu korzeniowego i sprzyja efektywniejszemu pobieraniu fosforu z gleby.

Pepper Cafe – Grabowa

Nowe odmiany papryki typu blok, zalecenia ochrony biologicznej, profesjonalne rozsady– to tematy spotkania Pepper Cafe.

Tradycyjnie co roku firma Bayer, właściciel marki Seminis, organizuje spotkanie dla producentów papryki w rejonie zagłębia uprawy tej rośliny. W tym roku odbyło się w gospodarstwie Marleny i Przemysława Greliaków w miejscowości Grabowa k. Potworowa. Współorganizatorami były firmy rozsadowe: Grupa Mularski i GPR Krasoń, a także Koppert.

Rośliny były również opryskane Vapor Gardem. Stosowany dolistnie jako 1-proc. roztwór pokrywa części nadziemne specjalną błoną, która chroni rośliny przed utratą turgoru i w naturalny sposób ulega z czasem biodegradacji. W celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych, takich jak sucha zgnilizna był wykorzystany BioCal, który na zasadzie prekursorów auksyn zwiększa pobieranie i transport wapnia w roślinie również w warunkach stresowych. Jest zalecany kilkakrotnie od fazy kwitnienia w dawce 1–1,5 l/ha przemiennie z nawozami wapniowymi, głównie mrówczanami wapnia. Z kolei do przyspieszenia wybarwienia owoców w gospodarstwie był stosowany preparat mikroelementowy Blush.

dr Piotr Bucki

30. listopad 2022 04:30