StoryEditorPrzetwórnia z 1886 roku

Najstarsza w Polsce przetwórnia w Ziębicach - jak na przestrzeni lat rozwijała się branża?

Fabryka w Ziębicach, obecnie Masfrost ma tyle lat, co Coca-Cola. Nieprzerwanie prowadzi produkcję od roku 1886 roku. To tutaj 133 lata temu zamknięto w metalowej puszce pierwszy produkt spożywczy w Europie (na skalę przemysłową). Ziębice to również najstarsza i jedna z najnowocześniejszych i największych zamrażalni warzyw w Polsce.

Historia przetwórni w Ziębicach (65 km na południe od Wrocławia) to doskonały przykład rozwoju branży – kolejnych i kolejnych gałęzi gospodarki. Poznajmy jej losy.

image

Przetwórnia w Ziębicach na początku XX wieku. Carl Gottfried Seidel – jej pierwszy właściciel.

FOTO: fot. Wójcik, Firmowe
image

Przetwórnia w Ziębicach na początku XX wieku. Carl Gottfried Seidel – jej pierwszy właściciel.

FOTO: fot. Wójcik, Firmowe

Jaki był cel powstania przetwórni?

  • W 1872 r. doprowadzono do Ziębic linię kolejową z Wrocławia, którą przedłużano w następnych latach do Kłodzka i Międzylesia. Jest kolej – jest rozwój przemysłu. Leżące na terenie Prus Ziębice zyskały też bardzo na reparacjach wojennych, płaconych Prusom przez Francję po 1871 r. (powstały: gazownia miejska, zakłady ceramiczne, cukrownia oraz fabryka przetworów owocowo-warzywnych).
  • Budowa przetwórni trwała tylko kilka miesięcy i została sfinalizowana w roku 1886.
  • Celem przetwór...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów WiOM
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
27. lipiec 2024 11:22