StoryEditorROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE

Grupa Maspex pracuje nad nowymi odmianami pomidora i ogórka gruntowego

07.10.2022., 11:25h

W ramach wspierania rozwoju zrównoważonego rolnictwa Grupa Maspex pracuje między innymi nad nowymi odmianami pomidora i ogórka gruntowego oraz udoskonaleniem procesu kiszenia. Wszystko to zgodnie z założeniami Strategii Zrównoważonego Rozwoju „Efekt Kolibra”.

Grupa Maspex zgodnie z założeniami Strategii Zrównoważonego Rozwoju „Efekt Kolibra”, gdzie minimum 50% surowców dostępnych w Polsce pochodzić ma z upraw znajdujących się w promieniu 150 km od zakładów produkcyjnych, zajmuje się obecnie pracą nad nowymi odmianami pomidora gruntowego, ogórka gruntowego, pszenicy durum, jabłka czerwonomiąższowego oraz udoskonaleniem procesu kiszenia.

W swoich zakładach produkcyjnych Grupa Maspex szczególnie wspiera lokalnych producentów i dostawców.

W tym momencie prowadzone są projekty badawcze między innymi dotyczące wprowadzenia nowych, dostosowanych do zmieniającego się klimatu odmian. Odpowiedni dobór nasion ma zapewnić bardziej ekologiczne podejście:

  • mniejsze zużycie wody;
  • brak konieczności stosowania pestycydów;
  • oraz większa odporność na ewentualne okresy suszy czy przymrozki.

Wsparcie i strategiczna współpraca z rolnikami lokalnymi, którzy są kluczowymi dostawcami surowców owocowo-warzywnych i zbożowych, to jeden z priorytetów zawartych w strategii „Efekt Kolibra” określającej cele Grupy Maspex do 2030 r. W efekcie czego większość uprawianych w Polsce surowców zbożowych oraz owocowo-warzywnych jest skupowanych od lokalnych rolników, których uprawy znajdują się w pobliżu zakładów.

W poszukiwaniu lepszej jakości ogórków – technologia kiszenia

Polscy producenci ogórków kiszonych zmagają się od lat z problemem braku odpowiedniej odmiany ogórka gruntowego. Odmiany takiej, która spełniałaby oczekiwania rolnika i branży spożywczej.

W ramach rozwiązania tego problemu powstał projekt badawczy, współrealizowany przez należącą do Grupy Maspex firmę Fruktus Agros Nova. Jego celem jest stworzenie bazy surowca, która spełni potrzeby posiadanej technologii kiszenia i pokryje zapotrzebowanie na odmianę ogórka przeznaczoną na kiszenie.

– Wpływ na poprawę ekonomiki produkcji ogórków jest kluczowy dla potrzeb produkcyjno-sprzedażowych spółki, pomoże też w zacieśnieniu współpracy z lokalnymi rolnikami. Poprawa plenności zachęci współpracujących z nami od lat rolników do obsadzenia pól nowymi odmianami. Jesteśmy głęboko przekonani, że „wychodzące”, czyli coraz rzadziej spotykane odmiany ogórków, zyskają zwolenników również wśród osób, które do tej pory nie zajmowały się uprawą ogórka gruntowego. Lepszej jakości surowiec, dostosowany do naszego klimatu, to mniejsze zużycie wody w procesie uprawy oraz bardziej ekologiczny i mniej kosztowny proces pozyskiwania warzyw – mówi Dariusz Piotrowski dyrektor zakładu w Wąsoszu.

Nowa odmiana pozwoli na zmniejszenie zużycia nawozów.

Wsparcie w uzyskaniu lepszej jakości ogórków będzie miało kluczowe znaczenie dla problemu zbyt małej krajowej produkcji wysokiej jakości ogórka gruntowego przeznaczonego do procesu kiszenia. Realizacja projektu przyniesie także realne zmiany w zakresie zrównoważonej, niskoemisyjnej uprawy. Wprowadzenie nowej odmiany pozwoli na zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin oraz nawozów doglebowych o co najmniej 20 proc.

– Poprawa jakości produktów i procesów, partnerska współpraca z dostawcami oraz innowacyjność są jednymi z priorytetów naszej strategii zrównoważonego rozwoju. Projekty związane z ulepszeniem bazy surowcowej wokół zakładu w Wąsoszu oraz opracowaniem nowatorskich produktów kiszonych to działania realizowane w ścisłej współpracy z sektorem nauki, partnerami merytorycznymi oraz rolnikami. Dodatkowe finansowanie ze środków unijnych pozwala nam prowadzić prace badawczo-rozwojowe w większym zakresie oraz w efekcie opracowywać innowacje na skalę co najmniej europejską – mówi Marta Kutyna-Bakalarska, dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex.

Pomidorowa rewolucja dla keczupów i koncentratów

Z rodzimego rynku polscy producenci keczupów czy koncentraków pomidorowych mogą pozyskać jedynie około 30% rocznego zapotrzebowania, które szacuje się na 100 tysięcy ton pomidorów. Wymusza to import gotowego koncentratu pomidorowego. Spółka Agros Nova, która również należy do Grupy Maspex i wytwarza między innymi produkty dla takich marek jak Łowicz, Krakus, Kotlin czy Włocławek wraz z firmą nasienną Plantico realizują projekt naukowo-badawczy, którego celem jest wytworzenie nowej odmiany pomidora regionalnego i wprowadzenie nowoczesnego systemu uprawy, który ma monitorować proces wzrostu. Ma to pomóc w uniezależnieniu się od zewnętrznych dostawców i zintensyfikować rozwój polskiego rolnictwa.

– Lepszej jakości surowiec, dostosowany do naszego klimatu, to mniejsze zużycie wody w procesie uprawy oraz bardziej ekologiczny i mniej kosztowny proces pozyskania owoców – wpłynie to wyraźnie na podniesienie jakości wytwarzanych koncentratów i ich walory smakowe – mówi Adam Pawluk dyrektor zakładu w Łowiczu. Realizacja działań w ramach projektu przyniesie realne zmiany w zakresie zrównoważonej, niskoemisyjnej uprawy. Wprowadzenie nowej odmiany pozwoli na zmniejszenie zużycia wody o ok. 35–40 proc., zmniejszenie zużycia nawozów doglebowych o minimum 10 proc. oraz ograniczenie stosowania środków ochrony roślin. 

Drugie życie – ograniczenie marnowania żywności

Grupa Maspex wspiera lokalnych rolników i dostawców również przez działa, które ograniczają marnowanie żywności.

Dwa razy wprowadziła do sprzedaży sieci Lild limitowaną edycję przetworów powstałych z plonów, których rolnicy nie byli w stanie sprzedać.

- Dżem agrestowy wyprodukowany z owoców zebranych z upraw Pana Pawła Jarugi z Klementowic to inicjatywa marki Łowicz należącej do Grupy Maspex, która miała zwrócić uwagę na problem marnowania żywności już na etapie jej zbierania i przetwarzania.

- W ubiegłym roku, dzięki marce Kotlin należącej do Maspeksu, drugą szansę otrzymały tzw. „krzywe” buraki – wyrosły w nieidealnych proporcjach i z upraw Pana Mieczysława Miszczaka z województwa łódzkiego trafiły do limitowanej edycji ketchupów, która także dostępna była w sieci sklepów Lidl.

16. październik 2024 00:36