StoryEditorJAKOŚĆ HANDLOWA PRZETWORÓW

Kontrola jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych. W ilu partiach wykryto nieprawidłowości?

09.01.2023., 10:14h

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej surówek warzywnych i sałatek. W ilu partach wykryto nieprawidłowości?

108 podmiotów, w tym 61 lokali gastronomicznych i 47 sklepów zostało objętych kontrolą jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Jakie nieprawidłowości zostały wykryte podczas kontroli?

  • Cechy organoleptyczne

Oceną organoleptyczną zostało objęte 23 partie. Dwie z tych partii zostały zakwestionowane ze względu na obecność niedeklarowanych składników.

  • Badania Laboratoryjne

W 108 partiach badano parametry fizykochemiczne, w tym w pięciu z nich zakwestionowano nieprawidłowości, które dotyczyły niezgodnej z deklaracją zawartości tłuszczu i niedeklarowanej obecności kwasu sorbowego.

  • Oznakowanie

Oznakowanie badano w 108 partiach, aż w 72 stwierdzono nieprawidłowości, które dotyczyły:

- nieprawidłowo podanego wykazu składników lub jego barku,

- braku nazwy produktu lub podania jej w sposób nieprawidłowy,

- podmiany asortymentowej,

- deklarowano, że produkt jest naturalny, przy jednoczesnym stosowaniu dodatków do żywności.

 

Bernat Patrycja

źródło: gov.pl

Fot: envato.elements

26. kwiecień 2024 23:10