StoryEditor

Koronawirus: Cebula i czosnek wycofywane z restauracyjnego menu w Indonezji

16.03.2020., 12:24h

Restauracje w Indonezji wycofują niektóre dania z menu po tym, jak ceny czosnku i cebuli poszybowały w górę w związku z koronawirusem.

Epidemia koronawirusa doprowadziła do ​​globalnych problemów z łańcuchami dostaw. Indonezja ma ze względu na klimat ograniczone możliwości produkcjyjne cebuli i czosnku, więc importuje znaczne ich ilości z Chin.

Szybujące ceny i reakcje w restauracjach



Po tym, jak ceny cebuli wzrosły do ​​170 000 rupii (11,53 USD) za kilogram, dziesięć razy więcej niż zwykle (więcej niż wołowina), sieć fast foodów Carl‘s Junior w Dżakarcie przestała w ubiegłym tygodniu sprzedawać krążki cebulowe.

W innej restauracji pojawiły się informacje o zmianie receptury niektórych potraw ze względu na brak cebuli i czosnku.

 Średnia cena czosnku podskoczyła z około 35 000 rupii za kilogram w zeszłym roku do ponad 55 000 rupii w połowie lutego, chociaż, jak podaje rządowa strona internetowa, od tamtej pory spadła do około 45 000 rupii.


Import cebuli i czosnku żeby obniżyć ceny

W związku z problematyczną sytuacją na rynku ministerstwo handlu wydało zezwolenia na import 2 000 ton cebuli i 90 000 ton czosnku aby obniżyć ceny.


- Mamy nadzieję, że wkrótce nadejdzie import - powiedział w tym tygodniu minister handlu Agus Suparmanto, dodając, że zapasy należy uzupełnić przed rozpoczęciem miesiąca postu muzułmańskiego, który rozpoczyna się pod koniec kwietnia.


oprac. am
źródło: reuters.com
29. kwiecień 2024 06:18