StoryEditor

Najpopularniejszymi warzywami w kwietniu były cebula, pomidory i ogórki

29.04.2022., 00:00h

Kalafior, papryka, brokuły i rzodkiewka to warzywa, które najbardziej zyskały, porównując kwiecień 2021 z bieżącym rokiem.

Kantar systematycznie realizuje badania na próbie koło 1000 Polaków. Pytani są o spożywanie warzyw i owoców w ostatnim tygodniu.

Jakie warzywa spożywali Polacy najczęściej w kwietniu?

Najpopularniejsza okazuje się cebula. Spożycie deklaruje niespełna dziewięciu na dziesięciu badanych Polaków. Drugie miejsce zajmują pomidory, a trzecie ogórki.



Jeżeli chodzi o konsumpcje marchwi, pomidorów, ogórków, cebuli czy papryki jest ona wysoka przez cały rok.

Spadek konsumpcji

Porównując marzec i kwiecień spadła konsumpcja:

  • pieczarek;
  • papryki;
  • kapusty;
  • brokułów;
  • kalafiora oraz sałaty.

Źródło: KANTAR
FOT: KANTAR
22. maj 2024 14:22