StoryEditor

Potato Poland już wkrótce!

14.08.2020., 00:00h

Krajowe Dni Ziemniaka odbędą się 21–23 sierpnia w miejscowości Lubków w woj. dolnośląskim. To jedna z najważniejszych specjalistycznych imprez Food & Agro w kraju i Europie. Głównym organizatorem wydarzenia jest Polska Federacja Ziemniaka, a współorganizatorami są Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB BONIN.

W edycji 2020 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi po raz kolejny objęło rolę współorganizatora Potato Poland. Gospodarzem wystawy jest Gospodarstwo Rolne Lubków, w województwie dolnośląskim, powiat bolesławiecki, gmina Warta Bolesławiecka. Region ten słynie ze specjalistycznej, towarowej produkcji ziemniaka na potrzeby przetwórstwa, sieci handlowych i eksportu.

Jakie firmy oferujące odmiany ziemniaków w tym roku zobaczymy na polach? Co zaprezentują?

HZ ZAMARTE

Surmia – odmiana bardzo wczesna (dojrzałość po około 85 dniach wegetacji), jadalna. Jest bardzo plenna, zawiązuje ok. 8 bulw, w typie kulinarnym AB i zawartości skrobi ok. 13% oraz o dobrym smaku. Miąższ jasnożółty do żółtego, nieznacznie ciemnieje po ugotowaniu. Bulwy dość duże, okrągłoowalne. Szczytowe oczka dość głębokie. Osiąga plon ogólny na poziomie 100% wzorca (średnia = 554 dt/ha). Plon handlowy w pierwszym i drugim terminie zbioru wyższy niż plon wzorca. Odmiana tolerancyjna na występowanie wad wewnętrznych i zewnętrznych. Odporna na mątwika Globodera rostochiensis – patotyp Ro1 i raka ziemniaka patotyp D1.

Werbena – odmiana bardzo wczesna (dojrzałość po około 76 dniach wegetacji), jadalna. Jest bardzo plenna, w typie kulinarnym B i zawartości skrobi ok. 11,5% oraz dobrym smaku. Nadaje się do smażenia placków ziemniaczanych. Miąższ jasnożółty, nie ciemnieje po ugotowaniu. Bulwy okrągłoowalne, grube, kształtne, o gładkiej skórce. Odmiana przeznaczana na bardzo wczesny zbiór. Osiąga wysoki plon handlowy. Odmiana tolerancyjna na występowanie wad wewnętrznych i zewnętrznych. Odporna na mątwika Globodera rostochiensis – patotyp Ro1 i raka ziemniaka Synchytrium endobioticum – patotyp D1. Odporność na wirus Y wysoka, w stopniu 8.

Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Strzekęcino

Magnolia – odmiana wczesna, o 115 dniach wegetacji. W typie kulinarnym ogólnoużytkowym B-BC. Miąższ jest jasnożółty, o zawartości skrobi 16,3%, bardzo smaczny. Daje wysoki plon handlowy 49,7 t/ha. Ma średnie wymagania glebowe. Przydatna do uprawy ekologicznej.


Mazur – odmiana średnio wczesna, o 114 dniach wegetacji. Typ kulinarny ogólnoużytkowy do lekko mączystego B-BC. Miąższ jest jasnożółty, zawiera 16,9% skrobi. Ma duże walory smakowe. Odmiana daje bardzo wysoki plon handlowy 54,0 t/ha. Jest średnio wrażliwa na metrybuzynę.

Torpeda – odmiana skrobiowa, średnio wczesna, o bardzo dużych, okrągłych bulwach. Skórka jest żółta, miąższ jasnożółty. Plon ogólny bulw bardzo duży. Zawartość skrobi średnio 17,8%. Ma dużą odporność na wirusa Y, średnią na zarazę ziemniaka. Odmiana odporna na raka ziemniaka patotyp 1 (D1) oraz mątwika ziemniaczanego Ro1.

Stokrotka – nowa, wczesna (86 dni wegetacji) odmiana jadalna. Jej typ kulinarny B-BC (ogólnoużytkowy do lekko mączystego) świadczy o jej szerokim zastosowaniu. Ma duże, okrągłe i kształtne bulwy, gładką skórkę i płytkie oczka. Bulwy o jasnożółtej barwie miąższu i zawartości skrobi na poziomie 14,1%. Nadaje się do codziennego gotowania, na placki ziemniaczane czy kopytka, a także chipsy i frytki. Jest plenna, a jej zbiory mogą nawet sięgać do 46,9 t/ha. Kwiaty białe, a skórka jasnobeżowa. Dużą zaletą tej odmiany jest wysoki i wyrównany plon handlowy. Ma średnie wymagania glebowe, więc rośnie na większości klas gleb.



Centrala Nasienna Nidzica


Dalia – odmiana jadalna, wczesna. Typ kulinarny dość zwięzły, miękki. Niska zawartość skrobi – 11%. Miąższ biały, skórka różowo-czerwona, o wysokiej wartości przechowalniczej.

Kolia – odmiana średnio wczesna, typ kulinarny B ogólnoużytkowy. Zawartość skrobi 14%. Miąższ jasnożółty. Odmiana przydatna do przetwórstwa. Bulwy okrągłoowalne, dość duże.

Żagiel – odmiana średnio wczesna, typ kulinarny sałatkowy do ogólnoużytkowego. Miąższ jasnożółty o zawartości skrobi 12,6%. Do mycia i konfekcjonowania oraz do gastronomii.

Salto – odmiana średnio późna, do wielokierunkowego wykorzystania. Typ kulinarny do lekko mączystego. Bulwy okrągłe, o żółtej skórce i jasnożółtym miąższu.

Europlant

Firma na poletku doświadczalnym zaprezentuje 12 odmian – oprócz odmian jadalnych będą to również odmiany do przetwórstwa, zarówno skrobiowe, jak i chipsowe oraz frytkowe.

Z odmian jadalnych warto zwrócić uwagę odmianę Bernina. To średnio wczesna odmiana sałatkowa, o intensywnie żółtym kolorze miąższu. Bulwy mają kształt podłużnoowalny. Odmiana ta charakteryzuję się wysokim plonem handlowym.




Corinna to ogólnoużytkowa, bardzo wczesna odmiana. Bulwy mają ładny kształt, są wyrównane, szybko dojrzewają. Odmiana daje wysoki plon handlowy. To nowość, polecana do mycia i pakowania.



Otolia to odmiana średnio wczesna, ogólnoużytkowa. Owalne bulwy mają gładką skórkę bez przebarwień i żółty, intensywny kolor miąższu. Odmiana odporna na choroby i wirusy.

oprac. Marta Szyperek
29. luty 2024 13:47